POKOPAN DRAMSKI I LIKOVNI UMJETNIK DARKO ĆURDO

Na gradskom groblju u Posušju u subotu navečer je pokopan član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, slikar i grafičar Darko Ćurdo, koji je umro u utorak u 59. godini nakon teške bolesti. L

Od Darka Ćurde se oprostila mnogobrojna rodbina, prijatelji i štovatelji. U ime umjetnika i glumaca s kojima je Ćurdo radio i prijateljevao, oprostio se hrvatski glumac Vedran Mlikota, citirajući stihove Tina Ujevića iz pjesme "Pobratimstvo lica u svemiru", a misu je služio svećenik fra Stipe Marković.

Darko Ćurdo rođen je 1944. u Gorici kod Posušja, u Bosni i Hercegovini. U Splitu je završio Školu primijenjene umjetnosti, a na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju diplomirao je 1971.

Stalni član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bio je od 1986.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glumio je i u kazalištu "Marin Držić" u Dubrovniku, u varaždinskom i splitskom HNK, te u glumačkoj družini "Histrioni". Snimao je za film i televiziju, a na sebi svojstven način je tumačio pjesnički opus Tina Ujevića, Antuna Branka Šimića i Jesenjina.

Ćurdo je dugi niz godina surađivao u hrvatskom kazalištu u Pečuhu gdje je režirao i nekoliko djela hrvatskih autora.

Uz glumu bavio se slikarstvom, posebice grafikom. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1995. u studiju Galerije "Josip Račić" u Zagrebu, a osim samostalnih izložaba u posljednjih deset godina izlagao je i na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

(Hina) pg rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara