Pokopano 14 žrtava zločina u Paulin Dvoru

NA NOVOM groblju u Paulin Dvoru kod Osijeka danas su u zajedničkoj grobnici pokopani posmrtni ostatci 14 srpskih civila, ubijenih u tome mjestu u prosincu 1991

Riječ je o skupini od ukupno 19 civila koji su u tome mjestu ubijeni 11. prosinca 1991. Sumnja se da su njihova tijela pokopana kod vojnog skladišta Luga, a onda prevezena u masovnu grobnicu u Rizvanuši kod Gospića, odakle su prošle godine ekshumirani posmrtni ostatci 18 žrtava, a jedna je ekshumirana u Paulin Dvoru.

Za to kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva optuženi su Nikola Ivanković i Enes Viteškić, protiv kojih se vodi sudski postupak na osječkome Županijskome sudu. Tereti ih se da su kao pripadnici 130. pričuvne brigade Hrvatske vojske, s više za sada nepoznatih osoba, 11. prosinca 1991. ušli u Paulin Dvor naoružani vatrenim oružjem i ručnim bombama te tamo usmrtili 19 civila srpske narodnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pokopu žrtava na Novom groblju nazočilo je oko 300 osoba, a pogrebni obred predvodio je episkop osječkopoljski i baranjski Lukijan, uz asistenciju 10 protojereja Srpske pravoslavne crkve.

Pokopu su nazočili i konzul Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj Aleksandar Besarabić, osječko-baranjski dožupan Mile Horvat, predstavnici Zajedničkog vijeća općina, Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Srpske narodne stranke (SNS) i nevladinih udruga.

Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović izjavio je novinarima kako je identifikacijom žrtava analizom DNA potvrđeno da je riječ o ubijenim mještanima Paulin Dvora.

"Ovo je prvi put da je država priznala da je zločin počinjen i nad srpskim civilima te da je pomogla u njihovoj identifikaciji i pokopu, na čemu zahvaljujemo", rekao je Stanimirović. Izrazio je uvjerenje da će se nastaviti istražni postupci o ostalim slučajevima srpskih žrtava i da će one dostojanstveno biti pokopane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara