54.80.103.120 US
 

Policija u BiH djeluju bez ikakve koordinacije

Piše:
četvrtak, 20.5.2004. 17:51
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U BOSNI i Hercegovini trenutačno djeluje osamnaest različitih policijskih struktura među kojima nema gotovo nikakve koordinacije pa je nužno poduzeti mjere koje bi trebale dovesti do uspostave učinkovitijeg i racionalnijeg sigurnosnog sustava u toj zemlji, izjavio je u četvrtak u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić najavljujući uspostavu posebnog povjerenstva koje bi takve mjere trebalo predložiti najkasnije do kraja ove godine.

"U ovoj zemlji imamo 18 tisuća policajaca u 18 različitih cjelina bez potrebne komunikacije i subordinacije. Takvo stanje samo pogoduje jačanju organiziranog kriminala", kazao je Terzić.

Na ozbiljne propuste u sigurnosnom sustavu BiH upozorava i izvješće stručnjaka što ih je angažirala misija Europske unije u toj zemlji a premijer Terzić drži kako reforme na ovom planu mogu značajno pomoći približavanju BiH Uniji.

Vijeće ministara odredit će u narednih 30 dana domaće stručnjake koji mogu predložiti odgovarajuća rješenja, a od Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) bit će zatraženo da imenuje osobu koja će predsjedati povjerenstvom za preustroj sigurnosnog sustava.

Slična metoda pokazala se uspješnom pri provedbi reformi u oblasti obrane, koje su dovele do uspostave ministarstva obrane na državnoj razini.

BiH sada nema državno ministarsto unutarnjih poslova a neku vrstu njegova supstituta predstavlja Ministarstvo sigurnosti koje ima ograničene ovlasti.

Ministar sigurnosti Bariša Čolak kazao je kako će predstojeće reforme vjerojatno dovesti i do smanjenja ukupnog broja policajaca u BiH a time i do ušteda u državnom proračunu.

Najmanje tri tisuće policajaca od sadašnjih osamnaest trebalo bi ostati bez posla želi li BiH ispuniti europske kriterije koji propisuju koliko policajaca treba jedna zemlja u odnosu na ukupni broj stanovnika.

Čolak je rekao kako se u BiH sada 9,1 posto ukupnih proračunskih sredstava kojima raspolažu država, njeni entiteti te županije u Federaciji BiH troši na policiju.

U Sloveniji se pak za te svrhe izdvaja tek 3,1 posto proračunskog novca a u Mađarskoj 4 posto.

Reformama u oblasti unutarnje sigurnosti do sada su se odlučno opirali dužnosnici srpske nacionalnosti odbacujući mogućnost da se Republici Srpskoj oduzme i najmanji dio autonomije u ovoj oblasti.

Premijer Terzić je kazao kako će nakon završetka rada stručnjaka i ovoga puta biti potrebno provesti politička usuglašavanja o predloženim rješenjima.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije