POLJSKA I ŠPANJOLSKA IMAJU NOVE PRIJEDLOGE O MODALITETIMA GLASANJA U EU

Dosadašnje glavne protivnice postojećeg nacrta europskog ustava, Poljska i Španjolska, iznijele su nove prijedolge o modalitetima glasanja u Vijeću ministara najosjetljivijem pitanju budućeg europskog ustava, objavili su mediji u subotu.

Vršitelj dužnosti poljskog premijera Marek Belka izjavio je za njemački Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung da njegova zemlja u načelu prihvaća glasanje tzv. dvostrukom većinom (prihvaća se odluka za koju glasa 50 posto država koje imaju 60 posto ukupnog

stanovništva EU) ali želi da se novim ustavom omogući da skupine zemalja koje čine najmanje 20 posto stanovništva Unije imaju pravo veta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Belka je rekao da će Poljska sada čekati reakcije na svoj prijedlog, a ako one izostanu nastavit će se protiviti postojećem prijedlogu ustava.

Istodobno je španjolski ministar vanjskih poslova Migel Angel Moratinos u listu El Mundo izjavio da će njegova zemlja prestati blokirati usvajanje ustava ako se broj zemalja potrebnih za blokadu neke odluke podigne sa tri na četiri. Time bi se uklonile bojazni malih i srednje velikih zemalja od mogućeg savezništva najvećih članica Unije, smatra Moratinos.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara