Poljska se nerado oprašta od svojih vojnika koji kreću za Irak

POLJSKA se u četvrtak oprostila od svojih vojnika koji kreću put Iraka, iako je javna potpora njihovoj misiji sve manja kako pristižu vijesti o sve većem broju žrtava iračkog otpora.

Oko 1.700 poljskih vojnika otputovat će tijekom tjedna u Irak kako bi u poljskoj zoni u središnjem Iraku oformili jezgru multinacionalnih snaga od ukupno 9.200 ljudi.

U tom području žive većinom šijitski muslimani i ono je nešto mirnije od sunitskih područja, u kojima su američke snage izložene gotovo svakodnevnim napadima.

Obraćajući se vojnicima u poljskoj luci Szczecinu, poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski istaknuo je kako su teroristički napadi na Sjedinjene Države 11. rujna izmijenili prirodu globalne sigurnosti.

"Ne možemo se pretvarati da se to nas ne tiče. Dramatični događaji od 11. rujna pokazuju da ne možemo biti neodlučni", rekao je.

"Ljudima treba još informacija", rekao je. "U Irak ne idemo zbog lake zarade ili nafte", naglasio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kwasniewski je otvoreno podržao američki rat u Iraku, unatoč oštrom protivljenju ključnih europskih saveznika, Francuske i Njemačke.

Javna potpora misiji poljskih vojnika u Iraku posljednjih se tjedana, kako pristižu vijesti o američkim žrtvama, sve više smanjuje.

Posljednje ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da se čak 55 posto Poljaka protivi slanju poljskih vojnika u Irak. Njihovu misiju podržava samo 36 posto Poljaka. Mjesec dana ranije vladinu odluku o slanju vojnika u Irak podržavalo je 50 posto Poljaka.

Neki mjesni mediji, koji su u početku podržavali ulogu Poljske u Iraku, sada su postali kritični i tvrde da su poljske postrojbe loše opremljene te da ih se šalje samo kako bi smanjile teret kojemu su izložene okupacijske snage u Iraku.

"Jedina uloga Poljske je da pruži alibi Sjedinjenim Državama i Britaniji", komentar je vodećeg dnevnog list Gazeta Wyborcza.

U Iraku je od 1. svibnja, kada je proglašen kraj rata, u gerilskim napadima poginulo više od 50 američkih vojnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara