Poljski novinari u tigrovom kavezu prosvjeduju zbog zatvaranja kolege

POLJSKI novinari zatvorili su se u ponedjeljak u tigrov kavez unajmljen od varšavskog zoološkog vrata koji su postavili ispred zgrade parlamenta u znak prosvjeda protiv zatvaranja jednog kolege zbog klevete.

Kazna zatvora izrečena novinaru u sjevernom poljskom gradu Szczecinu, prva u Poljskoj od pada komunizma 1989., kršenje je slobode medija samo nekoliko tjedana prije ulaska zemlje u EU, upozoravaju prosvjednici.

"Odlučili smo učiniti nešto spektakularno kako bismo zaštitili slobodu medija u Poljskoj", rekla je Grazyna Bukowska, bivša televizijska voditeljica, trenutačno zaposlena u tabloidu Super Express.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici, među kojima je bilo i glavnih urednika velikih poljskih listova te televizijskih zvijezda, izmjenjivali su se u unajmljenom kavezu.

Trodnevni prosvjed organiziran je nakon što je sud u Szczecinu osudio novinara Andrzeja Mareka na tri mjeseca zatvora zbog klevetanja mjesnog vladinog dužnosnika.

Mnogi novinari ističu da je tom presudom izvršen pritisak na sve novinare koji upozoravaju na sveopću korupciju u zemlji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara