Popis pravomoćnih prekršajnih kazni na jednom mjestuZAGREB, 28. rujna (Hina) - Cjelovit popis svih pravomoćnih prekršajnih kazni koje su izrekli sudovi i upravna tijela od prošlog se tjedna vodi na jednom mjestu, u posebnom odjelu Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.L

Evidencije o prekršajnim kaznama, koje su odvojeno vodili prekršajni sudovi i upravna tijela, sada će po prvi put biti objedinjene na jednom mjestu. Umjesto dosadašnjeg dugotrajnog dopisivanja putem Ministarstva pravosuđa da bi došlo do podataka o nečijem prekršajnom kažnjavanju, nadležno će tijelo te podatke moći saznati odmah uvidom u kompjutorski vođenu evidenciju.

Ubuduće se tako ne bi smjelo dogoditi da se za podatak da je netko počinio pedesetak težih prometnih prekršaja sazna tek kada notorni prekršitelj pregazi dijete na pješačkom prijelazu.

Prekršajna evidencija vodi se za sve kojima su sudovi i upravna tijela pravomoćno izrekli prekršajne sankcije od 23. rujna ove godine kada je na snagu stupio Pravilnik o prekršajnoj evidenciji.

Evidencija se vodi i za osobe kojima je uz kaznu izrečena i mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene prekršajem. Neće se upisivati globe, mjere upozorenja i odgojne mjere.

Odjel u kojem je desetak ljudi pod vodstvom Marije Vatavuk u cijelosti je kompjutoriziran, a prekršajna evidencija se vodi sustavom elektronske obrade podataka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci iz evidencije službena su tajna, ne mogu se izdavati građanima, već samo tijelima nadležnim za vođenje prekršajnog postupka. Slanje podataka, kao i uvidi u evidenciju, bit će omogućeni elektronskim putem.

Nadležnim tijelima bit će dopušten uvid u evidenciju samo za one sankcije koje su izrekli, primjerice Carini za carinske prekršaje, a sudovima ili MUP-u za prometne kazne.

Podaci iz evidencije brisati će se ovisno o zakonskom roku za nastup rehabilitacije, što je kod prekršaja uglavnom dvije godine, a jednom izbrisane podatke više nitko neće moći dobiti na uvid.

Voditeljica odjela Marija Vatavuk smatra da će se puna svrsishodnost prekršajne evidencije ostvariti kada se prekršajni sudovi i uprava u cijelosti kompjutoriziraju. Do tada će se dio komunikacije između nadležnih tijela i evidencije i dalje obavljati klasičnim pismenim putem.

Sudovi su lani izrekli gotovo 177 tisuća pravomoćnih prekršajnih sankcija, a upravna tijela oko 15 tisuća, stoga u Ministarstvu očekuju da će se i ubuduće broj upisanih prekršajnih kazni u evidenciji kretati oko 200 tisuća godišnje.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara