54.167.29.208 US
 

Poslušali struku: Dubrovačko Gradsko vijeće donijelo deklaraciju protiv hidroelektrane Ombla

KLJUČNI PODACI
  • Gradsko vijeće Dubrovnika jednoglasno je podržalo Deklaraciju protiv izgradnje HE Ombla
  • Vijećnici su prihvatili mišljenje Državnog zavoda za zaštitu prirode
Piše: Hina
ponedjeljak, 18.5.2015. 22:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Civilnodrustvo.hr

DUBROVAČKO Gradsko vijeće jednoglasno je na sjednici u ponedjeljak usvojilo Deklaraciju protiv projekta izgradnje hidroelektrane Ombla na području značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke.

Gradsko vijeće u cijelosti je tako podržalo mišljenje Državnog zavoda za zaštitu prirode iz travnja ove godine po kojem "nije moguće isključiti značajne negativne utjecaje na ciljeve očuvanja i cjelovitost područja ekološke mreže" zbog čega smatraju "da je predmetni zahvat u prostoru potrebno odbiti".

U Deklaraciji se ističe da Studija utjecaja na okoliš za taj projekt nije sukladna važećoj zakonskoj regulativi Republike Hrvatske i direktivama Europske unije u oblasti zaštite okoliša i zaštite prirode. Također se naglašava da za projekt izgradnje HE Ombla nije nikad proveden postupak strateške procjene utjecaja na okoliš, a nije niti proveden postupak ocjene prekograničnog utjecaja planiranog zahvata u jedinstvenom geomorfološkom sustavu dinarskog krša koji obuhvaća i prostor špilje Vjetrenica u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Gradski vijećnik HDZ-a Blaž Pezo istaknuo je kako je prilikom planiranja tog projekta nedovoljno uzeta u obzir visoka seizmičnost prostora.

"Nije dovoljno uzeta u obzir ni visoka seizmičnost ovog prostora te pojavnost katastrofalnih potresa i rizik, ne samo po okoliš i prirodu, nego primarno za stanovništvo i gospodarstvo, na udaljenosti od svega 100 metara zračne linije", rekao je Pezo.

Na sjednici je donesena i odluka o smanjenju naknada predsjedniku Gradskog vijeća sa 4500 kuna na 3500, dok bi njegovom prvom zamjeniku naknada bila smanjena s 2500 na 2000 kuna, a drugom zamjeniku s 2500 na 1800.

Amandman liste Zajedno za grad da se ostalim vijećnicima naknade sa 1500 kuna smanje na 900 kuna nije prihvaćen.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije