Potomci crnih robova tuže britanske i američke tvrtke

POTOMCI crnih američkih robova optužili su osiguravajuće društvo Lloyds iz Londona i još dvije američke tvrtke za genocid podnijevši u ponedjeljak tužbu saveznom sudu u Manhattanu kojom traže 2 milijarde dolara odštete.

Odvjetnici osmero podnositelja tužbe objasnili su da se radi o prvom slučaju korištenja DNK metode kojom potomci dokazuju povezanost s afričkim robovima koji su bili oteti i prodani u roblje.

DNK testom dokazana je "izravna povezanost" Deadriae Farmer-Paellmann i plemena Mende u Sijera Leoneu čiji su stanovnici "bili otimani, mučeni i u lancima otpremani u Sjedinjene Države", stoji u tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstveni dokazi također su pokazali vezu s plemenima u Nigeru i Gambiji.

Podnositelji terete londonsko osiguravajuće društvo Lloyds, te američke tvrtke R.J. Reynolds Tobacco Co., i FleetBoston Financial Corp. da su svjesno željele uništiti "narod, kulturu, religiju i baštinu" jer su njihove pretke prebacivale iz afričkih zemalja tijekom trgovine robljem od 1619. do 1865. Lloyds je brodovlje s robljem osiguravao, a Fleet Boston financirao. R.J. Reynolds profitirao je od robovskog rada na plantažama.

Svi su izvlačili profit od etničkog čišćenja, silovanja, prisilnog razmnožavanja, otmica i ubojstava, što su sve kršenja deklaracije Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava i definiraju se kao genocid, piše u tužbi koju nisu željeli komentirati predstavnici optuženih.

Glasnogovornica Lloydsa iz Londona kazala je, međutim, da su dosadašnje tužbe bile odbačene.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara