54.158.194.80 US
 

Potpisan sporazum o osposobljavanju i zapošljavanju branitelja

Piše:
četvrtak, 20.5.2004. 15:33
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić potpisali su danas "Sporazum o provedbi programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja u 2004. u dijelu malog i srednjeg poduzetništva".

Ujedno su predstavili programe kojima bi se razvojačenim hrvatskim braniteljima pomoglo u pokretanju vlastitog posla ili lakšem zapošljavanju.

"Ciljana skupina ovih mjera su nezaposleni hrvatski branitelja, kojih je po posljednjim podatcima 27 057, te nezaposlena djeca poginulih, zatočenih i nestalih branitelja, a poticajne mjere mogu koristiti i druge fizičke i pravne osobe, koje zapošljavaju osobe iz ove skupine", rekla je ministrica Kosor.

Naglasila je da je cilj programa osposobljavanja i zapošljavanja, u koje se ulaže oko 30 milijuna kuna, znatno smanjiti broj nezaposlenih branitelja do kraja godine.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Kosor također je rekla kako je ovaj Sporazum dobar primjer suradnje dvaju ministarstava, te da se informacije o ovim mjerama mogu dobiti u posebnim brošurama Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u braniteljskim udrugama, centrima za psihosocijalnu pomoć i drugdje.

Zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma iskazao je i ministar Vukelić. Podsjetio je da branitelji u njegovom ministarstvu mogu koristiti pogodnosti koji se daju poduzetnicima, neovisno od ovih mjera.

U šest mjera - danas predstavljenih u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) - potiče se (daljnje) obrazovanje hrvatskih branitelja radi zapošljavanja i samozapošljavanja te pokretanje vlastitog poduzetničkog posla. Tako se u prvoj mjeri braniteljima osigurava stručno osposobljavanje za poznatog poslodavca i to na način da MOBMS sufinacira 90 a poslodavac 10 posto troškova osposobljavanja a osposobljenu osobu poslodavac je dužan zadržati na radnom mjestu dvije godine.

MOBMS također osigurava i stručno osposobljavanje za nepoznatog poslodavca s ciljem stjecanja novih znanja i vještina, te snosi troškove do iznosa od sedam tisuća kuna, a naglasak je na deficitarnim zanimanjima. U ostalih mjera potiče se samozapošljavanje, kreditira se malo i srednje poduzetništvo, potiču se osnivanje zadruga hrvatskih branitelja i daje se potpora, putem javnog natječaja pojedinačnim projektima.

Na današnjem predstavljanju posebice je istaknuto da će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti subvencionirati kamatnu stopu do dva posto za kreditne programe Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva a kojima se kreditiraju poduzetnici - početnici ili oni koji razvijaju postojeću djelatnost. Za taj je projekt izdvojeno oko 11 milijuna kuna.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije