Potpisan ugovor o jamstvu za projekt riječkog prometnog pravca sa Svjetskom bankom

Predstavnici hrvatske Vlade i Svjetske banke potpisali su danas u Rijeci Ugovor o jamstvu za projekt Riječkog prometnog pravca u kojem Svjetska banka sudjeluje sa zajmom od 155 milijuna američkih dolara.

Ugovor su potpisali ministar financija Mato Crkvenac i direktor regionalnog ureda Svjetske banke za srednju i istočnu Europu Andrew N. Vorkink. Ugovore o zajmu, uz Vorkinka, potpisali su predstavnici triju institucija kojima su zajmovi i namijenjeni - Lučke uprave Rijeka koja će dobiti 54,6 milijuna američkih dolara, Hrvatskih autocesta kojima pripada 17,1 milijun i Hrvatskih cesta koje će dobiti 83,3 milijun, a ugovor o projektu Riječkog prometnog pravca potpisan je s Upravom Luke Rijeka.

Potpisivanju su bili nazočni predsjednik Vlade Ivica Račan, potpredsjednik Vlade Slavko Linić, ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić i ministrica u Vladi Gordana Sobol.

Predsjednik Vlade Ivica Račan ustvrdio je da se Vlada posvetila jačanju infrastrukture jer da takvi projekti "okreću zemlju i ljude boljoj budućnosti". Ne samo da omogućuju Hrvatskoj da formalno uđe u Europsku uniju, rekao je Račan, nego omogućuju da se ona razvija do stupnja na kojem su zemlje, članice EU na višem stupnju razvoja od Hrvatske. Račan je rekao da takvi projekti stimuliraju druge razvojne kapitalne projekte. Uz to, rekao je, Hrvatska je dužna poštivati svoj geopolitički položaj i dužna je spajati dijelove Europe kada se ona u potpunosti integrira. Premijer je pozvao sve koji će biti uključeni u realizaciju ovog projekta da iskažu legitimnost, odnosno da poštuju zakone i rade sve projekte s dozvolama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vorkink je kazao da Svjetska banka ne bi ulagala 155 milijuna dolara ako ne bi bila uvjerena u mogućnost realizacije tog projekta. Očekuje se, rekao je, povećanje konkurentosti riječke luke i stalno povećanje protoka teretnog i putničkog prometa u idućem desetljeću.

Ovim zajmom će se financirati gradnja novih lučkih terminala, trgovačka luka će se preseliti na novi terminal na Zagrebačkoj obali u zapadnom dijelu luke, izgradit će se suvremena putnička luka i drugi komercijalni, turistički i nautički sadržaji. Ostvarenje Riječkog prometnog pravca podrazumijeva i izgradnju spojnih cesta do kontejnerskog terminala na Brajdici kao i nastavak riječke zaobilaznice od Orehovice na istok.

Vrijednost cijelog projekta je 264 milijuna američkih dolara, a iz državnog proračuna bi se za njega izdvojilo 320 milijuna dolara. Završetak se očekuje do 2009. godine. Svjetska banka zajam odobrava na rok od 15 godina s počekom od pet godina.

(Hina) dsil mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara