Potpisan ugovor o školovanju vojnih kadeta na civilnim fakultetima

MINISTRICA obrane Željka Antunović i ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego potpisali su danas ugovor o znanstvenonastavnoj i znanstvenoistraživačkoj suradnji, kojim će se regulirati visoko školovanje vojnih kadeta za časnike u Oružanim snagama na sveučilištima u Zagrebu i Splitu.

Taj se program provodi nakon dugotrajnih priprema, a ta će suradnja koristiti i obrani i visokom školstvu, ocijenila je ministrica Antunović. Ustvrdila je da se u obrani 12 godina nije sustavno uredilo školovanje za specifične vojne potrebe, da su se časnici školovali na razne načine a civili su dolazili u sustav obrane bez potrebnih vojnih znanja. Kao što je važna tehnološka modernizacija vojske, tako je važno školovati ljude u sustavu obrane, istaknula je.

Tim projektom dobiva cijelo društvo, rekao je ministar Flego, dodavši da će se od sada vojni stručnjaci školovati u civilnim ustanovama. Ocijenio je da je sporazum dobar primjer vojno-civilne suradnje na obostranu korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Taj oblik suradnje u visokom školstvu pohvalili su i rektori zagrebačkog i splitskog sveučilišta Jasna Mencer i Ivan Pavić.

Ugovor o školovanju vojnih kadeta dio je MORH-ova programa "Kadet 2003" u kojem se vojni kadeti školuju za časnike OS-a u civilnim visokoškolskim ustanovama. U tijeku školovanja uz civilnu izobrazbu prate i vojne nastavne programe, a nakon diplome na civilnom fakultetu odlaze na temeljnu časničku izobrazbu nakon koje dobivaju čin poručnika i vojni raspored.

(Hina) aš mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara