54.80.97.221 US
 

Potpisani ugovori za javne službenike - osnovica veća za 4,3 posto

Piše:
petak, 17.10.2003. 17:03
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Budući da su se sindikati javnih službi razišli uoči današnjeg potpisivanja ugovora s Vladom, četiri sindikata potpisala su dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, a dva Kolektivni ugovor, iako je u oba slučaja regulirana ista razina materijalnih prava.

Sindikati zdravstva, medicinskih sestara, kulture, srednjeg školstva i socijalne skrbi potpisali su dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, a sindikati znanosti i osnovnog školstva Kolektivni ugovor kojim je omogućeno uvođenje doprinosa solidarnosti za nečlanove sindikata.

Ugovorima je utvrđeno povećanje osnovice za plaće od 4,3 posto za oko 220.000 zaposlenih u zdravstvu, školstvu, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi. Njima će osnovica u idućoj godini porasti sa 4.232 na 4.414 kuna.

Utvrđen je i regres u iznosu od 1.000 kuna, božićnica od 1.000 kuna, dar za djecu od 400 kuna, dnevnica od 170 kuna, naknada za odvojeni život od 1.000 kuna i osnovica za jubilarnu nagradu od 1.800 kuna.

Dogovoreno je također da do 1. travnja, kada je predviđeno usvajanje proračuna, završe pregovori o dodatnom usklađivanju osnovice prema rastu BDP-a u odnosu na rast plaća u javnim poduzećima, koja bi se primjenjivala od 1. srpnja iduće godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Današnje potpisivanje različitih ugovora predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjem školstvu Andrija Puljević protumačio je kao Vladino privilegiranje pojedinih sindikata.

"Dogodio se presedan jer su 24 sata prije potpisivanja promijenjena pravila igre", rekao je Puljević nezadovoljan što je Vlada popustila sindikatima znanosti i osnovnog školstva dok je u svim dosadašnjim pregovorima vrijedilo pravilo preglasavanja.

Predstavnik Sindikata znanosti Vilim Ribić rekao je da treba biti tolerantan u razlikama. "Mi ne vidimo razloga za ljutnju i uzbuđenje", rekao je Ribić.

Zamjenik predsjednika Vlade Goran Granić ocijenio je pak da se odvojenim potpisivanjem ugovora postiglo kompromisno rješenje.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije