Potpisnici apela za istinu o Domovinskom ratu pozivaju Sabor i Vladu da se istinom suprotstave lažnim haškim optužbama

TRIDESETAK potpisnika apela za istinu o Domovinskom ratu pozvalo je Vladu, Hrvatski sabor i javnost da se istinom o Domovinskom ratu i suvremenoj hrvatskoj povijesti suprostave, kako kažu, lažnim haškim optužbama da Hrvatska počiva na zločinačkom pothvatu i da je bila agresor na BiH.

U ime potpisnika, danas su na konferenciji za novinare govorili Miroslav Tuđman, Zdravko Tomac i Davor Domazet, pozivajući Hrvatski sabor da osnuje povjerenstvo koje bi, na temelju dokaza i činjenica, utvrdilo istinu o Domovinskom ratu i njegovu obrambenom i oslobodilačkom značaju kako bi se postiglo "političko suglasje o temeljnim vrijednostima na kojima počiva suvremena hrvatska država".

Od Vlade traže da se osnuje dokumentacijski centar o Domovinskom ratu koji bi prikupljao i čuvao građu iz suvremene povijesti, a od Ministarstva znanosti da potakne i financira nacionalni program istraživanja Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države. Od Ministarstva obrane traže da promiče identitet i štiti dignitet Hrvatske vojske.

"Krajnji je trenutak da se suprostavimo lažnim optužbama istinom jer je istina najmanje što su zaslužili branitelji i sudionici Domovinskog rata", rekao je Miroslav Tuđman, ocjenjujući da su posljednje haške optužnice protiv Hrvata "završna faza obrata kojim se Hrvatska od žrtve želi pretvoriti u agresora".

Istaknuo je da hrvatski narod može biti ponosan na Domovinski rat i razdoblje stvaranja samostalne države, te je pozvao sve pojedince i udruge da se pridruže apelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zdravko Tomac je rekao kako Hrvati moraju prekinuti šutnju i javno se usprotiviti lažnim optužbama da se Domovinski rat i oslobodilačke akcije proglašavaju zločinačkim pothvatom, a obrana opstojnosti Hrvata u BiH zločinačkom akcijom.

"Zadnje haške optužnice formalno su jednake onoj kakvu je Haag podigao protiv Slobodana Miloševića", rekao je i ustvrdio da se optužnice moraju opovrgavati odmah, u Hrvatskoj, a ne samo na Haaškome sudu.

"Borba za prošlost je uvijek borba za budućnost", dodao je Tomac, ističući kako se ne smije dopustiti da "javno mnijenje oblikuju oni za koje se ne može reći da su spremni braniti istinu o Domovinskom ratu".

I Davor Domazet smatra da su hrvatski mediji preuzeli krive teze o Domovinskom ratu.

"Mediji sve jesu, ali hrvatski nisu", rekao je, te zamjerio bivšoj vlasti što 2001. nije prepoznala pismo koje su joj generali poslali kako bi je upozorili da se protiv Hrvatske vodi specijalni rat, opasniji od onoga od godine 1991. do 1995.

Među ostalima, među potpisnicima apela su: Dražen Budiša, Franjo Gregurić, Zlatko Mateša, Nikica Valentić i Bosiljko Mišetić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara