Povjerenstvo o dužnosnicima koji nisu predali imovinske kartice

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa danas je odlučilo da će dužnosnicima koji mu do zakonskog roka nisu dostavili svoje imovinske kartice odrediti rok od još 15 dana da izvijeste o razlozima zbog kojih nisu ispunili svoju obvezu.

U priopćenju sa stručnog sastanka Povjerenstva, zatvorena za javnost, navodi se da će to neovisno tijelo dužnosnike koji nisu dostavili imovinske kartice obavijestiti da Povjerenstvo nije zaprimilo njihove kartice te od njih zatražiti da se u roku od 15 dana očituju zbog čega nisu ispunili svoju zakonsku obvezu.

Zakonski rok za predaju imovinskih kartica državnih, regionalnih i lokalnih dužnosnika istekao je 20. kolovoza, a dužnosnicima koji tu obvezu nisu ispunili, po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, ne mogu se isplaćivati plaće.

Zbog više pogrješno protumačenih stajališta o primjeni Zakona o sprječavanju sukoba interesa Povjerenstvo, koje Zakon obvezuje na javnost rada, odlučilo je da će o svojim zatvorenim sjednicama javnost obavještavati isključivo pismenim putem, priopćenjima.

Predsjedniku i ostalim članovima te stručnim službama zabranjeno je o radu Povjerenstva javnost izvješćivati "osobno sročenim izjavama ili osobnim stajalištima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tomu, od članova Povjerenstva danas se moglo doznati da je na stručnom sastanku v.d. predsjednika Povjerenstva Antunu Kapraljeviću spočitnuto što je u jučerašnjem HTV-ovu "Dnevniku" predsjednicu i potpredsjednika svoje stranke (HNS) Vesnu Pusić i Radimira Čačića, te predsjednika države Stjepana Mesića, koji je iz HNS-a istupio kad je preuzeo dužnost, pohvalio jer su među prvima dostavili imovinske kartice.

Moglo se doznati i da je većina ministara i državnih dužnosnika dostavila svoje imovinske kartice, a da većina lokalnih dužnosnika nije.

Članovi Povjerenstva zauzeli su stajalište da je obustava plaća dužnosnicima koji to nisu učinili zakonska obveza koje se automatizmom moraju držati nadležni za isplatu plaća.

Ako dužnosniku koji nije prijavio imovinu ipak isplate plaću, podliježu kaznenoj odgovornosti.

Povjerenstvo, koje bi po zakonu, trebalo imati sedam članova, u rujnu će ostati s pet članova, jer Davor Derenčinović na godinu dana odlazi u SAD.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara