Powell: Najmanje godina dana za povrat suvereniteta Iraku

BIT će potrebna najmanje godina dana prije nego Irak povrati suverenitet, izjavio je u ponedjeljak američki državni tajnik Colin Powell.

Powell je kazao da iračka prijelazna vlada mora najprije napraviti nacrt ustava i održati izbore prije nego SAD vrati suverenitet Iraku.

U televizijskom interviewu Powell je kazao da SAD ne žele Iračane "pripremiti za propast" tako da im vrate ovlasti prije nego budu uspostavljeni odgovarajuće institucije i sposobna vlada.

Powellu, koji se nalazi u New Yorku kako bi sudjelovao u zasjedanju Glavne skupštine UN, pridružit će se u utorak u Ujedinjenim narodima američki predsjednik George W. Bush, u nastojanju da ishode potporu Vijeća sigurnosti novoj američkoj rezoluciji o Iraku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prijedlogu Washingtona proširila bi se uloga UN-a u poslijeratnom Iraku, a iračka prijelazna vlada trebala bi utvrditi rok za pisanje ustava i održavanje izbora.

SAD se nalazi pod pritiskom Njemačke i Francuske, koje traže prijenos suvereniteta na irački narod prije nego li to SAD smatra realnim.

(Hina) bis br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara