POWELL SAVJETUJE MOQTADI SADRU DA SE PREDA IRAČKIM VLASTIMA

Američki državni tajnik Colin Powell je u petak, u razgovoru za arapski televizijski kanal Al Arabiya, savjetovao radikalnom šijitskom vođi Moqtadi Sadru da se preda iračkim vlastima.

"Nadam se da će Moqtada Sadr shvatiti da je vrijeme da se preda zakonitim iračkim vlastima i odgovori na optužbe protiv njega i tako okonča nemire na jugu", kazao je Powell.

Moqtada Sadr, kojeg Amerikanci traže i optužuju da je eliminirao svog političkog protivnika 2003. godine, izoliran je već mjesec dana u iračkom gradu Najafu (160 kilometara južno od Bagdada) gdje uživa potporu svojih paravojnih snaga Vojske Mehdija.

Powell je u razgovoru za Al Arabiyu rekao i da će pravda biti zadovoljena za zločine počinjene u zatvoru Abu Ghraib. "To što se dogodilo u Abu Ghraibu je užasno, takvo je ponašanje nekih naših žena i muškaraca u uniformi vrijedno prijezira", kazao je Powell.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćete pravdu na djelu na toj skupini vojnika kao i na svakome tko je odgovoran za te zločine", dodao je, istaknuvši da to zlostavljanje ne "ocrtava američki sustav".

Američki je državni tajnik također potvrdio da će vlast biti predana Iračanima kao što je predviđeno 30. lipnja.

(Hina) xbis ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara