Pozitivne reakcije na uspostavu privremene iračke vlade

Iran je u utorak izrazio nadu da novouspostavljena privremena vlada u Iraku znači korak naprijed prema okončanju okupacije predvođene SADom, izviješćuje novinska mreža Khabar.

Prema riječima glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Hamida-Reze Assefija, uspostava Vijeća za privremenu upravu Iraka trebala bi značiti korak naprijed prema pripremi izbora, prestanku okupacije i pripremi donošenja ustava zemlje.

Egipat je također pozdravio uspostavu privremene iračke vlade, izražavajući potpuno povjerenje u sposobnost iračkog naroda da sam vodi svoje poslove, javlja dnevni list al-Ahram. Egipat također poziva na što brži prijenos potpune vlasti iračkom narodu kako se bi se očuvala suverenost i jedinstvo zemlje.

Organizacija islamske konferencije (OIK) priopćila je da je prijelazna iračka vlada "prvi korak prema uspostavi suvereniteta" zemlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je prvi korak prema uspostavi suvereniteta i nacionalne nezavisnosti Iraka, sukladno rezoluciji 1483 Vijeća sigurnosti UN-a", kaže se u priopćenju glavnog tajnika OIK-a Abdelouaheda Belkeziza.

Irak je član Organizacije islamske konferencije koja okuplja 57 zemalja i kojom trenutno predsjeda Katar. Upravo je ta zemlja tijekom napada na Irak i svrgavanja režima Sadama Huseina služila kao baza Američkog središnjeg zapovjedništva.

(Hina) vk br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara