Ppromjena na genima odgovorna za sklonost dijabetesu

MEĐUNARODNA skupina znanstvenika utvrdila je da promjena na genima povećava rizik od pojave šećerne bolesti u zrelim godinama, priopćili su voditelji istraživanja.

Proučavajući kromosom 20 koji je inače poznat po ulozi u nastanku šećerne bolesti, dvije su stručne ekipe otkrile četiri promjene na genu HNF4A koje su, čini se, usko povezane s pojavom dijabetesa među ispitanicima u Finskoj i u Izraelu.

"Prevalencija dijabetesa tipa 2 je 6,7 posto američkoga stanovništva, a s ovom se promjenom povećava do 10 posto", kazao je Francis Collins, direktor Nacionalnog instituta za istraživanje ljudskog genoma pri Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH), na konferenciji za tisak u Bethesdi (Maryland), nedaleko od Washingtona.

"Ako posjedujete tu promjenu, vaš će se rizik povećati za 30 posto. No promjena neće uzrokovati dijabetes ako je ne prate drugi genetski čimbenici koje još treba utvrditi, kao i neki vanjski utjecaji, kao što je pretilost i fizička pasivnost", dodao je Collins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezultati radova bit će objavljeni u broju američkog časopisa Diabetes za travanj.

Prošlog su tjedna znanstvenici objavili da su uspjeli otkriti poremećaje u proteinima koji upravljaju ekspresijom gena u gušterači i jetri, koji utječu na razvoj dijabetesa.

Njihov se postupak sastoji od analize cjelokupnog ljudskog genoma kako bi se otkrili takvi poremećaji u proteinima i utvrdio genetski rizik da neka osoba oboli od šećerne bolesti u zrelim godinama.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara