PREDAVANJE O NEOVISNOSTI NOVINARA U NJEMAČKOJ

Neovisnost novinara u Njemačkoj tema je današnjeg predavanja, koje je u organizaciji zaklade "Konrad Adenauer", održao voditelj Zakladinog Ureda za komunikaciju i medije, te bivši glasnogovornik kluba zastupnika CDUa/CSUa u njemačkom parlamentu Walter Bajohr.

Na radnom ručku u zagrebačkom hotelu Opera Bajohr je grupu hrvatskih novinara, te suradnika Zaklade ukratko upoznao s njemačkim zakonskim propisima i etičkim mjerilima o slobodi medija, ali i o pitanjima poput novinarske odgovornosti, te raznim pritiscima na novinara u obavljanju njegove dužnosti.

Podsjetio je tako da je neovisnost medija jedno od temeljnih prava zajamčenih njemačkim saveznim ustavom, te da iz ustavnih odrednica o slobodi medija proizlazi niz nižih zakonskih akata koji reguliraju to područje. No unatoč velikom broju zakonskih članaka koji se bave pitanjima medija Njemačka nema jedinstveni zakon na nacionalnoj razini, već pitanje medijskih sloboda, ali i rada novinara određuju zakoni saveznih država i pokrajina, kazao je Bajohr.

Dodao je kako osim zakonskih propisa veliku ulogu u slobodi medija ima i novinarska svijest da svoj posao moraju raditi savjesno i odgovorno, jer njihovi postupci, kako je rekao, utječu na stvaranje političke kulture i javnog mnijenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upravo stoga novinari u Njemačkoj imaju veliku svijest o potrebi tzv. samokontrole medija, kazao je Bajohr, dodajući da je već 1956. osnovano Vijeće za tisak, čija je zadaća i kontrola etičnosti novinara u tiskanim medijima.

Svoja načela Vijeće je objedinilo u Kodeksu od 16 točaka, kojega se moraju pridržavati svi novinari, no po Bajohrovim riječima problem predstavlja nemogućnost tog tijela da izriče teže sankcije osim ukora i upozorenja.

Među problemima njemačkog novinarstva Bajohr je naveo problem senzacionalističkog pisanja, koje "ozbiljni mediji" načelno odbacuju. No u utrci s konkurencijom pojedini mediji mogu posegnuti za senzacionalizmom kako bi privukli čitatelje. Stoga je radi podizanja opće političke kulture potrebno utjecati i na javnost kako ne bi posezala za senzacionalističkim napisima, zaključio je Bajohr.

(Hina) xam ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara