Predsjednici Mesić i Katsav na Forumu hrvatskih i izraelskih gospodarstvenika

PREDSJEDNICI Stjepan Mesić i Moshe Katsav govorili su u četvrtak na otvaranju Foruma hrvatskih i izraelskih gospodarstvenika Hrvatskoj gospodarskoj komori istaknuvši kako postoje velike mogućnosti jačanja gospodarske suradnje i povećanja trgovinske razmjene dviju zemalja.

Predsjednik Mesić naglasio je da Hrvatska i Izrael nemaju otvorenih pitanja i da povijesno nasljeđe više ne opterećuje odnose dviju zemalja, a potpisani su i brojni bilateralni sporazumi.

Hrvatsku i Izrael povezuju mnoge sličnosti - prolaze proces tranzicije i u postupku su približavanja Europskoj uniji, kazao je predsjednik Mesić.

On je naveo gospodarske pokazatelje Hrvatske koja bilježi gospodarski rast po stopi od 5,2 posto, dok je inflacija na razini dva posto a dohodak po glavi stanovnika 5.100 američkih dolara godišnje. U trgovinskoj razmjeni s Izraelom Hrvatska, međutim, bilježi deficit i potrebno ga je smanjiti u čemu znatnu ulogu može imati hrvatski turizam, rekao je Mesić. On je istaknuo da treba unaprjeđivati suradnju otvarajući mogućnosti za izravna ulaganja uklanjanjem adminstrativnih zapreka, kroz transfer visoke tehnologije i zajednički nastup na tržištima trećih zemalja.

Brojni izraelski ulagači pokazali su velik interes za ulaganje u Hrvatsku i zanimanje za riječku luku preko koje bi izvozili u zemlje središnje Europe i Europske unije, rekao je nadalje Mesić.

Napomenuo je da su pokrenuti pregovori oko bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski predsjednik potvrdio je postojanje prijateljskih odnosa između dviju zemalja te izrazio uvjerenost da Izrael može biti Hrvatskoj vrlo dobar partner. U rujnu će hrvatsko gospodarsko izaslanstvo posjetiti Izrael a dotad se očekuje dovršenje pregovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, najavio je Katsav.

Katsav se pohvalno izrazio o hrvatskim gospodarskim rezultatima postignutim u posljednje tri godine nakon što je, kako je rekao, prošlo kroz dramatične promjene, a osobito stopom gospodarskog rasta i niskom inflacijom, iako još uvijek postoji relativno visoka stopa nezaposlenosti.

Predsjednik Hrvatske medicinske akademije dr. Asim Kurjak uručio je izraelskom predsjedniku Moshi Katsavu diplomu počasnog člana te institucije. On je prvi predsjednik jedne države koji je primio to priznanje.

U protekloj godini između Hrvatske i Izraela ostvarena je trgovinska razmjena nešto manja od 20 mlijuna dolara.

(Hina) dm rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara