54.198.78.121 US
 

Predsjedničke odluke o pomilovanju prvi put javno objavljene

Piše:
srijeda, 10.3.2004. 13:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ODLUKE Predsjednika Republike o pomilovanju po prvi su put javno objavljene u Narodnim novinama kako je propisano novim Zakonom o pomilovanju koji je stupio na snagu u prosincu prošle godine.

Jedna od značajnijih novosti u odnosu na raniji Zakon upravo je obveza da sve odluke o pomilovanju moraju biti objavljene u Narodnim novinama kako bi bile dostupne javnosti.

Predsjednica Komisije za pomilovanja Neva Šibl smatra dobrim da se odluke o pomilovanju objavljuju kako bi javnost znala koga je Predsjednik Republike pomilovao. Kaže da se zbog toga u radu Komisije, koja predsjedniku Stjepanu Mesiću predlaže kako riješiti zahtjeve za pomilovanje, ništa nije promjenilo jer su kriteriji za dodjeljivanje pomilovanja ostali isti.

"Predsjednik Mesić u pravilu prihvaća prijedloge Komisije, iako ga oni neobvezuju", kazala je Šibl Hini.

Prema novom Zakonu do sada je odlučeno o tri molbe koje su stigle nakon njegovog stupanja na snagu. Jedna je molba prihvaćen, a dvije su odbijene.

Prijevremenu rehabilitaciju, koja omogućava ranije brisanje iz kazne evidencije, dobio je 25-godišnji Osječanin koji je zbog protuzakonitog ribolova pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od dva mjeseca, uvjetno na godinu dana.

Molbe za pomilovanje odbijene su 63-godišnjaku i 46-godišnjaku. Budući da se odluke o pomilovanju, bez obzira prihvaćaju li se ili odbijaju, ne moraju obrazlagati, nije navedeno za koja djela su kažnjeni, kolika je kazna ni zašto nisu pomilovani.

Najviše posla Komisija, koja se sastaje jednom mjesečno, još uvijek ima s molbama za pomilovanje pristiglim prema prijašnjem Zakonu o pomilovanju. Tako je na sjednici u veljači, uz tri molbe po novom, riješeno i 59 molbi po zakonu koji više nije na snazi. Od tih 59 molbi prihvaćeno ih je samo 10.

U Ministarstvu pravosuđa koje obavlja tehničke poslove i pripremu materijala za Komisiju za pomilovanja, odnosno Predsjednika Republike, još se obrađuje 78 molbi po starom zakonu.

Prema riječima pomoćnika ministrice pravosuđa za kazneno pravo Dubravka Palijaša, za sjednicu Komisije koja će se održati u ožujku već su pripremljene 84 molbe.

Kriterij za uvrštavanje molbi na dnevni red Komisije, bilo po starom ili novom zakonu, je isti, odnosno ovisi o tome koliko je kazne odsluženo. "Što je bliži kraj služenja kazne, to molbe dolaze brže na rješavanje", objasnila je predsjednica Komisije za pomilovanje Neva Šibl.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije