Predsjednik ciparskih Grka pozvao na odbacivanje plana o ujedinjenju

PREDSJEDNIK ciparskih Grka Tasos Papadopulos pozvao je u srijedu birače da na referendumu 24. travnja odbace plan UN o ponovnom ujedinjenju otoka u labavu konfederacioju prije nego što Cipar uđe u EU 1. svibnja.

U govoru koji je prenosila televizija, Papadopulos je rekao da taj plan ne vodi ponovnom ujedinjenju, već "(sadašnju) podjelu čini trajnom".

"Nakon procjene svih činjenica i uz punu svijest o povijesnom trenutku koji proživljavamo i mojoj velikoj odgovornosti, uz iskreno žaljenje moram reći kako ne mogu potpisati prihvaćanje Annanova plana", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plan poništava tursku invaziju i posljedice okupacije" te ozakonjuje "protuzakonitu nazočnost desetaka tisuća doseljenika iz Turske", rekao je Papadopulos.

Ankete su pokazale kako se većina ciparskih Grka protivi planu, a glavne zamjerke odnose se na ograničavanje prava svim izbjeglim ciparskim Grcima, njih oko 200 tisuća, na povratak na sjeverni dio otoka i potraživanje imovine u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti, dok se dopušta ostanak više od 60 tisuća doseljenika iz Turske.

Papadopulos je rekao kako takav plan krši ljudska prava i načela EU koja jamče pravo svim izbjeglicama da se vrate u svoje domove i ponovno postanu vlasnici svoje imovine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara