54.161.108.58 US
 

Predsjednik Mesić čestitao Dan oružanih snaga Republike Hrvatske

Piše:
četvrtak, 27.5.2004. 11:23
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Stjepan Mesić čestitao je danas časnicima, dočasnicima, vojnicima, vojnim službenicima i namještenicima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske njihov dan, koji se slavi 28. svibnja.

Ujedno je pripadnicima Hrvatske kopnene vojske čestitao i Dan njihove grane.

"Iako je od stvaranja Hrvatske vojske proteklo samo 13 godina, njezina se postignuća, uspjesi i razvojni put ne mogu lako sažeti. Bogatoj i osebujnoj povijesti hrvatskih Oružanih snaga, isprepletenoj hrvatskim vojnim tradicijama i stoljetnim hrvatskim snom o vlastitoj državi, najvjerodostojnije možete svjedočiti upravo vi - njezini stvaratelji, sudionci bljeskovitih i olujnih pobjeda Domovinskog rata", kaže Predsjednik u čestitki, podsjetivši da je stvaranje i jačanje Hrvatske vojske teklo paralelno s vođenjem borbenih operacija oslobađanja domovine. "U to ste vrijeme jednako odgovorno i savjesno izvršavali borbene i neborbene zadaće, vođeni željom da pridonesete razvoju Oružanih snaga koje će biti ponos svom narodu", ističe Mesić u čestitki pripadnicima OSRH.

Istaknuo je da su se istom hrabrošću i odlučnošću uhvatili u koštac sa zadacima koje je postavio preustroj Hrvatske vojske. Hrvatska oružana sila u mirnodopsko je vrijeme više pozornosti, vremena i truda morala posvetiti školovanju i usavršavanju kadrova izraslih iz rata, modernizaciji te opremanju postrojbi suvremenom vojnom tehnikom, obukom profesionalnog i ročnog sastava, ukratko, stvaranjem suvremenih Oružanih snaga spremnih odgovoriti izazovima vremena i zahtjevima partnera.

A za partnerstvo smo se, kaže predsjednik Mesić, odlučili već zarana. Zemlje NATO saveza stvaraju okružje u kojem ćemo najlakše ostvariti svoje sigurnosne interese, participirajući svojim znanjem, svestranošću, visokim profesionalizmom te dragocjenim ratnim iskustvom.

"Nažalost", stoji u čestitki, "mirnodopska vojska brojčano je znatno manja. To su mnogi od vas osjetili na vlastitoj koži. Proces smanjena profesionalnog sastava Oružanih snaga traje već duže vrijeme i još nije završen".

Moje visoko mišljenje o pripadnicima Hrvatske vojske i ovaj ste put opravdali, i time me iznova razveselili i učinili ponosnim. Jer nije lako, nakon niza godina, napustiti svoju postrojbu jer si postao "višak" i "neperspektivan". No, ovu ste realnost prihvatili odgovorno i s puno razumijevanja. Sada je na redu hrvatska vlast da isto tako dogovorno provede programe zbrinjavanja svih izdvojenih pripadnika Oružanih snaga, kako bi ovaj veliki potencijal ponovno uključila u tokove stvaranja, izgradnje i jačanja Hrvatske države, poručio je Mesić.

Zadaci preustroja koji proizlaze iz želje i potrebe stvaranja malih, visoko profesionalnih te kvalitetno obučenih i opremljenih snaga, izraz su potrebe prilagodbe NATO standardima, ali i mogućnosti naše zemlje. Republika Hrvatska, naglasio je Predsjednik, mora izgraditi svoj vlastiti model oružanih snaga koji će zadovoljiti nacionalne potrebe, te biti prepoznatljiv i prihvatljiv NATO savezu. Imajući to na umu, imat ćemo razumijevanja i za poteškoće na koje na tom putu nailazimo.

Svojim sudjelovanjem u brojnim mirovnim misijama UN-a pokazali ste da ste odavno spremni stajati rame uz rame elitnim vojskama svijeta. Neka vas ta spoznaja ohrabri na još veća postignuća i predanost svom pozivu. I to ne samo zbog svojih današnjih kolega, već i zbog svih bivših pripadnika Hrvatske vojske koji su u nju utkali dio sebe, poručio je predsjednik Mesić u čestitki. Dodavši da ovom prigodom posebnu čestitku upućuje svim promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, svim pripadnicima zaželio je "dostizanje punog profesionalnog zadovoljstva te bolje osobne sreće".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije