Predsjednik Mesić posjetio jordansku luku Akaba

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić posjetio je u subotu jordansku crvenomorsku luku Akaba, smještenu na tromeđi s Izraelom i Egiptom.

Akaba je jedina jordanska luka, koja ujedno funkcionira kao gospodarska zona. Dobar je primjer spoja klasične luke, gospodarske i turističke zone. U Akabi je vidljivo partnerstvo države i privatnog kapitala, i domaćeg i stranog.

Hrvatskom političkom izaslanstvu, na čelu s predsjednikom Mesićem, i gospodarstvenicima na čelu s predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem, domaćini su predstavili sve lučke mogućnosti, kao i potencijale za moguću suradnju jer Akaba funkcionira kao luka za cijelu regiju.

Nakon obilaska luke, Mesić će posjetiti vjerojatno najveću jordansku turističku atrakciju, drveni "grad u stijeni" Petru. Radi se o gradu starom najmanje 2500 godina koji je bio prijestolnica carstva Nabatejaca, sve do propasti 106. godine Nove ere. U sljedećim stoljećima, Petra je nestala sa svih karata i tisuću godina postojala samo u legendama. Drevni grad, oko kojega je, kako kažu, "vrijeme stalo", ponovo je otkrio švicarski avanturist Johann Burckhardt u 19. stoljeću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić će se u nedjelju susresti s jordanskim kraljem Abdulahom II. i premijerom Faisalom el-Fayezom te sudjelovati na jordansko-hrvatskom gospodarskom forumu.

Osim infrastrukturnih projekata u vodoopskrbi i energetici, interesi hrvatskog gospodarstva u Jordanu vezani su i uz mogućnosti osnivanja zajedničkih poduzeća, te zajedničkih nastupa na trećim tržištima.

Uz Mesića u Jordanu je i hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, a čine ga čelnici desetak hrvatskih tvrtki prisutnih u regiji i zainteresiranih za širenje gospodarske suradnje i veza, među kojima su Ina, Ina-Naftaplin, Ingra, Openheim, Crosco, Geofizika, Končar, RIZ, STSI, te splitski Konstruktor.

Jordan je posljednja postaja Mesićeve arapske turneje u sklopu koje je ovoga tjedna već posjetio Katar i Siriju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara