Predsjednik Mesić primio Suadu Kapić, autoricu projekta o opsadi Sarajeva

Predsjednik Stjepan Mesić primio je danas Suadu Kapić, autoricu multimedijalnog edukativnog projekta "Opsada Sarajeva 1992. 1996. uzroci i posljedice", priopćio je Ured predsjednika Republike. L

Riječ je o istraživačkom projektu u kojem je opsada Sarajeva obrađena kronološki, politički, vojno, kulturološki i antropološki, ali i s egzistencijalnog gledišta prikazom svakodnevice građana koji u jednom europskom gradu na isteku 20. stoljeća žive pod opsadom.

Autorica projekta uručila je Predsjedniku Enciklopediju opsade, u kojoj se osim kronologije raspada Jugoslavije i opsade Sarajeva nalaze i brojna svjedočanstva građana, zatim stotinjak od pet tisuća anketa provedenih među stanovnicima Sarajeva o opstanku, kulturi, dobrotvornoj pomoći, radu bolnica, o snajperistima, granatiranju, pronalaženju hrane i dr. U Enciklopediji su zapisana sjećanja 450 osoba, izvornih svjedoka. Taj opsežan dokumentacijski rad našao je mjesto na Haaškome sudu i u Muzeju holokausta u Washingtonu, gdje je i prvi put predstavljen u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Projekt će u Sarajevu dobiti svoj prostor u kojem će se moći razgledati stalni postav, a autorica planira i regionalnu prezentaciju koju bi počela u Zagrebu, što je predsjednik Mesić prihvatio.

Cilj projekta je da se jednoga dana sarajevski centar poveže s gradovima sličnih sudbina, ponajprije Vukovarom i Dubrovnikom, navodi se na kraju priopćenja.

(Hina) xpp ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara