54.198.134.127 US
 

Predsjednik Sabora nije podržao zahtjeve oporbenih klubova za raspravu o gospodarskom pojasu

Piše:
srijeda, 3.9.2003. 13:29
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić nije podržao zahtjeve oporbenih parlamentarnih klubova da se na današnjoj izvanrednoj saborskoj sjednici raspravlja o proglašenju gospodarskog pojasa u Jadranu, o hrvatskoslovenskim odnosima, te o ovoljetnim požarima i vanjskom dugu Hrvatske.

Obrazložio je da će se o tim temama raspravljati na redovitom jesenskom zasjedanju nakon 17. rujna.

Klubovi zastupnika oporbenih stranaka tijekom jutrošnjeg zasjedanja iznosili su svoje argumente kako bi predsjednik Sabora navedene teme uvrstio na dnevni red današnje saborske sjednice.

Nakon stanke, za koje su obavljene konzultacije po klubovima, Anto Đapić je u ime Kluba HSP-a optužio vladajuću koaliciju da opstruira proglašenje gospodarskog pojasa u Jadranu.

Podsjetio je da je na zahtjev HSP-a ta tema raspravljena u srpnju 2001., a nakon čega je, rekao je Đapić, saborsko povjerenstvo obvezalo Vladu da donese niz izvješća, među kojima i izvješće o stanju ribljeg fonda u Jadranu, te procjenu međunarodnih odnosa vezano uz proglašenje gospodarskog pojasa.

Vlada Saboru nije dostavila ni jedno od tih izvješća, rekao Đapić, procjenjujući da se "sada hrvatskoj javnosti predstavljaju neke nove inicijative iako je po saborskoj proceduri tema gospodarskog pojasa raspravljena, i o proglašenju bi trebalo samo glasovati".

Tomčić nije prihvatio ni inicijativu Kluba IDS-a da na današnju sjednicu dođe predstavnik Ministarstva vanjskih poslova ili Vlade, i izvijesti zastupnike o aktualnom stanju hrvatsko-slovenskih odnosa, vezano uz namjeru proglašenja jadranskog gospodarskog pojasa.

U ime Kluba IDS-a Damir Kajin je hrvatsko-slovenske odnose ocijenio toliko lošima da se, kako je rekao, "Slovenci i Hrvati uzajamno smatraju najlošijim susjedima". Kajin smatra da je između Hrvatske i Slovenije na dijelu "hladni rat", te da je jedino dobro što hrvatsko i slovensko gospodarstvo dobro surađuju, i da te odnose ne bi trebalo dovesti u pitanje.

Dodao je da "u predizborno vrijeme nije dobro igrati se granicama", te da "nije siguran je li dobro što o gospodarskom pojasu Hrvatska igra s Italijom protiv drugog susjeda".

Izrazio je i sumnju da će Hrvatska proglasiti gospodarski pojas, te smatra kako će se "vjerojatno ići na blažu varijantu proglašenja ribolovnih zona".

Klub HSLS-a također je kritizirao Vladu što o tome pitanju nije izvijestila Sabor. Joško Kontić je istaknuo da je HSLS još u rujnu 2002. tražio cjelovitu saborsku raspravu o hrvatskoj vanjskoj politici i da je krajnje vrijeme da se to učini.

Ocijenio je da je Hrvatski sabor bio mudriji od Vlade glede hrvatsko-slovenskih odnosa, kada je 2001. saborski Odbor za vanjsku politiku bio protiv štetnog sporazuma o uređenju granica sa Slovenijom, a koji je u ime Vlade parafirao premijer Ivica Račan.

Ivo Sanader je u ime Kluba HDZ-a naglasio da su trenutačno tri teme u Hrvatskoj od izuzetne važnosti: rast vanjskog duga, požari i odnosi sa Slovenijom.

Sanader prihvaća da se o proglašenju gospodarskog pojasa ne mora raspravljati na izvanrednoj sjednici Sabora, jer drži da je nužno osluhnuti kako ta odluka djeluje u međunarodnim odnosima, no ističe kako "ne može prihvatiti da se na izvanrednoj saborskoj sjednici ne raspravlja o brojnim ovoljetnim požarima" i utvrđivanju uzroka loše pripremljenosti i opremljenosti vatrogasaca.

Ocijenio je da hrvatski vanjskih dug dramatično raste i da bi do kraja godine mogao dosegnuti i više od 22 milijarde dolara.

Osim oporbe, Zlatko Kramarić je u ime koalicijskog Kluba LS-a "upozorio" predsjednika Hrvatskog sabora da ponekad stvarnost "kreira dnevni red saborskih sjednica", i da se nije dobro uvijek pozivati na krute poslovničke paragrafe budući da, rekao je, javnost očekuje da se u Saboru što prije rasprave navedene teme.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić odgovorio je kako "nije pristaša logike da se ne treba držati svih zakona kao pijan plota", nakon čega je Sabor nastavio rad po utvrđenom dnevnom redu izvanredne sjednice raspravom o konačnom prijedlogu zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

(Hina) daju/tr sp

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije