54.81.71.187 US
 

PREDSTAVLJEN HRVATSKI ISELJENIČKI ZBORNIK 2004.

Piše:
četvrtak, 4.3.2004. 16:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Analiza izvandomovinskoga školstva središnja je tema ovogodišnjega Hrvatskoga iseljeničkog zbornika predstavljenog danas u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

Hrvatska nastava u inozemstvu izvodi se danas u 22 države svijeta i za građane tih zemalja hrvatskoga podrijetla važna je spona s matičnom zemljom, a najzastupljenija je u Njemačkoj i Švicarskoj. U 18 zemalja nastava je u nadležnosti Uprave za međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a ta je uprava prije dvije godine počela reformu nastave izradbom novoga kurikuluma.

Predstavljač Zbornika povjesničar Ivan Čizmić podsjetio je da izvandomovinsko školstvo ima isto tako dugu prošlost kao i hrvatsko iseljeništvo jer je zaživjelo praktički odmah po dolasku Hrvata u te zemlje. Čizmić smatra da ono danas ne može biti uspješno ako ne bude sastavnim dijelom školstva zemlja u kojima žive Hrvati.

Podsjetivši na više od pola stoljeća dugu tradiciju izlaženja Zbornika u nakladi HMI-a ravnatelj Nikola Jelinčić zahvalio je urednici Vesni Kukavici na trudu koji je rezultirao godišnjakom koji, između korica knjige, na naslovnice koje je trogirska katedrala sv. Lovre, u devet tematskih cjelina donosi 34 samostalna autorska priloga sa sažetcima na engleskome i španjolskome jeziku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tematske cjeline naslovljene su - Znaci vremena, Baština, Kroatistički obzori, Mostovi, Dijaspora, Duhovnost, Znanost, Nove knjige i Virtulana Hrvatska, a posredstvom kojih se prate društvene i kulturne veze dijaspore i domovine u procesu integracije hrvatskoga iseljeništva s domovinom.

Osim školstva, u novome Zborniku posebna pozornost posvećena je hrvatskim vokalnim umjetnicima 20. stoljeća u svijetu, najčitanijem piscu hispanističkoga svijeta hrvatskoga podrijetla Antoniu Skarmeti, popularnom hrvatskom tisku u dijaspori i ostvarenjima glasovitih hrvatskih znanstvenika. Nisu izostale ni teme o duhovnosti, kulturi, posebice hrvatskoj spomeničkoj baštini te podatci o novoobjavljenim knjigama, ali i o hrvatskoj književnosti u cyber prostoru.

Urednica Vesna Kukavica smatra da je Zbornik još "samo ilirska svaštara". Tek mu predstoji profilacija u moderan časopis u skladu sa znacima vremena, dodala je.

(Hina) xip ymc

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije