PREDSTAVLJEN NOVI BROJ ČASOPISA "ARHITEKTURA"

Najnoviji, 215., broj broj časopisa "Arhitekture", posvećen regionalizmu i globalizaciji, što ga izdaje Udruženje hrvatskih arhitekata, predstavljen je večeras u tom udruženju.

Osim predsjednika Udruženja hrvatskih arhitekata o časopisu, utemeljenu 1947., govorio je glavni urednik Krunoslav Ivanišin.

Časopis "Arhitektura" neprekidno prati razvoj arhitektonske i šire kulturne scene u Hrvatskoj i svijetu, određujući njezino mjesto u kontekstu međunarodne arhitektonske proizvodnje, istaknuo je Ivanišin.

I najnoviji broj časopisa nastavlja tradiciju teorijskog i znanstveno-istraživačkog programa te problematiziranja, a ne samo praćenja međunarodnih pojava u razvoju teorije i stvaralaštva arhitekture, dodao je.

U tekstovima objavljenim u "Arhitekturi" autori su nastojali odrediti vlastitost hrvatske arhitekture u razdoblju gospodarskih i političkih integracija, te ponuditi moguće odgovore na pitanje o mogućnosti sudjelovanja perifernih kulturnih sredina u stvaranju arhitekture 21. stoljeća, kazao je glavni urednik časopisa Ivanišin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz problematiku koja se tiče hrvatske moderne arhitekture, umjetnosti i dizajna, objavljeni su tekstovi istaknutih sociologa i teoretičara arhitekture o estetici i kulturi postmoderne, suvremenoj arhitekturi u arapskim zemljama, razvoju židovske i brazilske moderne arhitekture.

Prvi put u hrvatskom tisku objavljen je intervju s Marcom Pozzettom, poznatim tršćanskim povjesničarom arhitekture, koji je kao temelj srednjoeuropske arhitektonske proizvodnje vrjednovao i odredio Wagnerovu školu arhitekture.

Glavni urednik "Arhitekture" Ivanišin najavio je da će sljedeći monografski broj časopisa biti posvećen djelu arhitekta Ivana Vitića.

(Hina) xta ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara