54.81.68.240 US
 

Predstavljen prijedlog nacrta zakona o pravima pacijenata

Piše:
ponedjeljak, 10.2.2003. 13:34
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U POVODU sutrašnjeg Svjetskog dana bolesnika, Ministarstvo zdravstva predstavilo je prijedlog nacrta Zakona o pravima pacijenata u kojemu će po prvi puta biti definirana prava i obveze pacijenata.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić rekao je kako će Hrvatska donošenjem Zakona o pravima pacijenata za nekoliko mjeseci i istodobnim prihvaćanjem Međunarodne povelje o pravima pacijenata doseći europsku razinu na tom području.

Uoči Svjetskog dana bolesnika, Vlahušić je pozvao liječnike na razum kako bi prava građana na zdravstvenu zaštitu bila konkretna, a ne samo deklarativna.

Ministarstvo će poticati razvoj civilnih udruga u zdravstvu jer će se aktivnijom ulogom građana i medija lakše otkrivati i uklanjati greške u sustavu.

Na prijedlogu zakona radila je skupina od 13 stručnjaka, a predsjednica radne skupine Biserka Belicza istaknula je kao cilj definiranje prava pacijenata i uspostavu partnerskog odnosa između liječnika i pacijenata.

U prednacrtu zakona navodi se da svaki pacijent ima pravo na zaštitu ljudskog dostojanstva te fizičkog i psihičkog integriteta, uz poštivanje osobnosti, intimnosti, svjetonazora, moralnih i vjerskih uvjerenja.

Svaki pacijent ima pravo na najvišu razinu olakšavanja svoje patnje prema trenutačnom stanju medicinskog nalaza, na humanu palijativnu skrb u posljednjem stadiju bolesti, te na dostojanstveno umiranje i smrt.

Jedna je od glavnih novosti prijedlog da se osnuje Agencija za zastupanje prava pacijenata u kojoj bi radili zastupnici pacijenata i njihovi opunomoćenici, a zadaća bi im bila štititi njihova prava, davati savjete, podizati sudske tužbe i slično.

Sve zdravstvene ustanove bile bi dužne agenciji dostaviti sve podatke o liječenju i postupku prema pacijentu.

U prednacrtu zakona definiraju se prava pacijenata na kvalitetno liječenje, pravo na poštivanje ljudskog dostojanstva i osobnosti, pravo na samovoljno napuštanje zdravstvene ustanove, na obaviještenost, na odbijanje zdravstvene zaštite ili medicinske intervencije.

Nizom odredbi propisuje se pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju, na povjerljivost i čuvanje medicinske tajne, na drugo medicinskom mišljenje.

Također se definira odgovornost pacijenta prema vlastitom zdravlju, drugim korisnicima zdravstvenih usluga i zdravstvenim radnicima.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije