Predstavljen program Varaždinskih baroknih večeri

Na svečanu otvorenju 34. varaždinskih baroknih večeri 17. rujna u katedrali ove će godine prvi put nastupiti ansambl narodnih plesova i pjesama "Lado" i izvesti pučke napjeve iz 17. i 18. stoljeća, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj Večeri maestro Vladimir Kranjčević.

Po njegovim riječima kao i svake godine ljubitelji barokne glazbe doći će na svoje, što jamči popis izvođača i glazbenih djela baroknih skladatelja.

Među njima je klavirski koncert Ide Gamulin u spomen na 5. obljetnicu smrti čembalista, akademika Jurice Muraja, te djela hrvatske glazbene baštine, koja će u spomen na nedavno preminula muzikologa, akademika Lovru Županovića izvesti Simfonijski orkestar i zbor HRT-a. Od inozemnih izvođača nastupit će Komorni orkestar Muenchenske filharmonije pod ravnanjem Jona Marina, zatim londonski The Kings Consort, Slovenski komorni zbor i Slovenska filharmonija.

Na baroknim večerima tradicionalno nastupa Varaždinski komorni orkestar, ovaj put s Catherine Mackintosh, a Zagrebački će solisti nastupiti dva puta. Također će nastupiti ansaml "Musica viva" Višnje Mažuran, Zagrebački gitaristički kvartet, Hrvatski kvartet trombona i vokalni ansambl, katedralni zbor ACD Angelicus i Anđelko Igrec na orguljama, te sopranistica Lidija Horvat-Dunjko u pratnji Edina Karamazova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Koncerti će se održavati u katedrali, Koncertnoj dvorani HNK, palači Erdoedy, Starom gradu, župnoj crkvi sv. Nikole, ali i izvan Varaždina u baroknim crkvama Varaždinskih Toplica, Ludbrega, Petrijanca, u dvorcu Trakošćan, te prvi put u grkokatoličkoj crkvi u Križevcima.

Varaždinske barokne večeri završavaju u nedjelju, 3. listopada, misnim slavljem u katedrali uz nastup Katedralnoga mješovitog zbora đakovačke katedrale.

Večeri će popratiti izložbe, znanstveni skup, recital hrvatske barokne poezije, kazališna predstava "San ivanjske noći" u HNK i drugo.

(Hina) xzag ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara