Predstavljen roman Jasmina Imamovića "Obožavatelj trena"

Roman bosanskohercegovačkog književnika i tuzlanskog gradonačelnika Jasmina Imamovića "Obožavatelj trena" predstavljen je večeras u zagrebačkom Kaptol centru. L

Predstavljači knjige, književni kritičari Ana Lederer iz Zagreba i Enver Kazas iz Sarajeva, ocijenili su da je to uspješan autobiografski roman u kojem su priče kronološki nanizane od rana autorova djetinjstva do presudna povijesnog događaja - Titove smrti.

Imamovićev odnos prema velikoj, političkoj povijesti, i maloj, osobnoj povijesti, donio je nekoliko kvaliteta, smatra Kazas. Povijest, koje na Balkanu uvijek ima viška, rekonstruirana je iz minimalističke perspektive i svedena na razinu susjedstva.

Na filozofskoj razini Kazas u izričaju "obožavatelj trena" zamjećuje aluziju na sufijsku (sufizam - teorija i praksa islamske askeze i mistike) mudrost, po kojoj je u trenutku sadržan život i smrt, malo i veliko.

Ana Lederer pak smatra da je ključ za razumijevanje "trena" vrijeme rađanja ljubavi glavnog junaka, koji je istodobno i tren nastanka svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Treći sloj Kazas otkriva u nizu identitarnih simbola kojima obiluje tekst "Obožavatelj trena", koji su bili presudni u odrastanju pisca, poput partizanskih junaka stripa "Mirko i Slavko", TV serija "Grlom u jagode" i brojnih drugih. To je literatura poznata kao postmoderna laka književnost, kazao je Kazas i protumačio da je posrijedi roman koji se može pročitati za 2,5 sata, u tijeku kojih čitatelj susreće temeljne vrijednosti kulture u kojoj je nastao.

"Obožavatelj trena" izišao je u nakladi "Meandra" iz Zagreba i "Buybooka" iz Sarajeva.

Imamović (1957.) rođen je i odrastao u Tuzli, završio je Pravni fakultet u Sarajevu, te objavio više znanstvenih i stručnih radova iz građanskog prava.

Piše novele, romane, kratke priče, eseje, scenarije i radio drame. Romani "Ubijanje smrti" (1994.) i "Besmrtni jeleni" (1996.) nagrađivani su i izišli su u više izdanja. Proza mu je prevođena na engleski, poljski, njemački i francuski jezik.

(Hina) xiluc ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara