PREDSTAVLJEN ŠESTI SVEZAK HRVATSKE OPĆE ENCIKLOPEDIJE

Šest svezak Hrvatske opće enciklopedije koji obuhvaća natuknice u abecednome redu od Kn do Mak predstavljen je danas u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža" na 101. godišnjicu Krležinoga rođenja.

Šesti svezak obuhvaća 860 stranica, više od šest tisuća članaka, koji su ilustrirani bogatom fotografskom i kartografskom građom. Članke su napisala 362 suradnika

Urednica struke o španjolskoj i hispanskoj, katalonskoj i galješkoj književnosti Mirjana Bobić-Polić, koja je i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i športa, ustvrdila je da projekt Hrvatske opće enciklopedije, koja će imati 11 svezaka, ima sve uvjete da se dovrši u cijelosti, za razliku od dosadašnjih. Pritom je spomenula lošu sudbinu Hrvatske enciklopedije, Mate Ujevića. Za nju je posebno važan odabir građe u šestom svesku, koji je oslobođen svake ideologije. Druga je vrijednost toga sveska, kako je dodala, objektivno i pouzdano prikazivanje enciklopedijske građe.

Bobić-Polić je izdvojila nosive članke šestoga sveska, među kojima su leksikografija, enciklopedistika te vodeći leksikografi. Pohvalila je i ritam rada na enciklopediji te poželjela da planirani sedmi svezak bude gotov do srpnja iduće godine.

Glavni urednik Hrvatske opće enciklopedije akademik August Kovačec rekao je da je pisanje enciklopedije timski rad. Dodao je kako na takvim projektima sudjeluju vrhunski intelektualci te da je Enciklopedija slika bogatoga intelektualnog potencijala koji Hrvatska posjeduje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik glavnog urednika Slaven Ravlić osim tehničkih podataka o šestom svesku govorio je o građi, na prvom mjestu o opsežnom članku o latinskoj književnosti, koja je utjecala na formiranje nacionalne književnosti, zatim iscrpnim člancim o književnicima Anti Kovačiću, I. G. Kovačiću, Kranjčeviću, Krleži, V. Krmpotić, skladatelju V. Lisinskom slikarima Kraljeviću i Kulmeru, glumcima Mariji Kohn i Peri Kvrgiću, arhitektima Kovačiću i Lubynskom, urbanistima Lenuciju, matematičarima Đuri i Svetozaru Kurepi, leksikografima Kruni Krstiću, Augustu Kovačecu, Trpimiru Macanu i Tomislavu Ladanu, političarima Eugenu Kvaterniku i Vlatku Mačeku.

Uvrštene su i natuknice o vodećim hrvatskim sportašima Kožulju, Kukoču te Anti, Ivici i Janici Kostelić. Jedan dio natuknica su geografske pojmovi - otoci Korčula, Krk, Kornati. Od država u svesku su obrađene Kolumbija, dva Konga, dvije Koreje, Litva, Letonija i Luksemburg.

Ravnatelj Leksikografskoga zavoda Vlaho Bogišić zahvalio je svim suradnicima toga temeljnoga zavodskog projekta na kojemu, kako je rekao, počiva moderna hrvatska leksikografija.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara