54.224.99.70 US
 

PREDSTAVLJENA "BOŽANSTVENA KOMEDIJA" KOJU JE TISKAO DOBRIČEVIĆ

Piše:
srijeda, 15.10.2003. 16:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici danas je predstavljena Danteova "Božanstvena komedija" koju je 1487. u Bresci u Italiji tiskao Dobrić Dobričević, rodom s Lastova. L

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u kolovozu ove godine otkupila je to vrijedno izdanje za 120 tisuća eura od pariškog Antikvarijata "Librairie Thomas Scheler".

Ta knjiga zaokružuje razdoblje Dobričevićeva najplodnijega tiskarskog rada u Italiji u 15. stoljeću, a registrirana je u svim važnijim inkunabulističkim priručnicima, istaknuo je na predstavljanju Ivan Kosić, voditelj Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK.

Danteov spjev tiskan je na 309 listova folio formata, a Giovanni je Boccacio to djelo nazvao La Divina Commedia pa je ono danas poznato pod tim imenom.

"Božanstvena komedija" počinje predgovorom talijanskog humanista Christofora Landina, a kao popratna ilustracija otisnuto je preko cijele stranice 67 prekrasnih drvoreza na crnoj podlozi s prizorima iz Pakla, Čistilišta i prvoga pjevanja Raja.

Na poleđini zadnjega lista donesen je prvi put i Dobričevićev tiskarski znak s karakterističnim inicijalima B.B.

Dante Alighieri (1265.-1321.) napisao je svoju trilogiju u zadnjim dvama desetljećima svojega života, t.j. od 1302. do 1321., pomičnim slovima. Ona je prvi put tiskana 1472. a do 1497. objavljena je u 15 izdanja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
To znamenito djelo prvi je među Hrvatima počeo prevoditi Marko Marulić, a nakon njega Petar Preradović, Dragutin Parčić, Ante Tresić Pavičić, Milan Begović, Izidor Kršnjavi, Vladimir Nazor, Mihovil Kombol i Olinko Delorko.

Osim Dobrić Dobričević taj se znameniti tiskar potpisivao i imenom Boninus De Bonnis, kako se po onodobnu običaju redovito potpisivalo latiniziranim oblikom imena.

Osim "Božanstvene komedije" Dobričević je tiskao i druga djela, pa i Ezopove basne sa 67 drvoreza od kojih se jedan primjerak čuva u knjižnici franjevačkog samostana na Visovcu.

Kako su dva raskošna izdanja dovela Dobričevića do novčanog sloma, rečeno je na predstavljanju, do 1491. tiskao je samo nekoliko pravnih djela i jedan misal, a onda je rasprodao svoje tiskarsko umijeće. Nakon toga prestaje se baviti nakladništvom i zaređuje se za svećenika.

Za posebne zasluge što ih je stekao u službi Mletačke Republike imenovan je 1515. dekanom stolne crkve u Trevisu gdje je i umro 1528.

Dobričević je nedaleko od svoje rodne kuće na Lastovu dao sagraditi crkvicu Gospe od Polja i uresio je slikom Bogorodice na prijestolju sa svecima autora Francesca Bissola.

O Danteovu djelu govorili su i Josip Stipanov, Josip Bratulić i Milan Pelc. Dok je predstavljana, inkunabula je bila izložena u predvorju NSK.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije