Predstavljena Gramatika gradišćanskohrvatskoga jezika

Znanstveni institut gradišćanskih Hrvata (ZIGH) iz Željeznog predstavio je večeras u Austrijskom kulturnom forumu u Zagrebu Gramatiku gradišćanskohrvatskoga književnog jezika.

O knjizi su govorili predsjednica ZIGH-a Agnjica Csenar-Schuster, glavni urednik gramatike Ivo Sučić, profesor Stjepko Težak i predsjednik Hrvatsko-gradišćanskohrvatskoga društva Mladen Dolenc.

Na izradbi gramatike zajedno su radili jezikoslovci iz Hrvatske i Gradišća, a među inim Mijo Lončarić, Marko Samardžija, Sanja Vulić i drugi.

Sadržajno i metodološki gramatika je rađena po uzoru na normativne hrvatske gramatike, a razdijeljena je na poglavlja o podrijetlu i odrednicama gradišćanskohrvatskoga jezika, fonetiku i fonologiju, morfologiju, tvorba riječi i sintaksu .

"Naša nakana je očuvati jedinstvenu jezičnu normu i standardizirati jezik", istaknula je Agnjica Csenar-Schuster.

Glavni urednik Gramatike, Ivo Sučić, govorio je o pokušaju ujednačavanja domovinske i gradišćanske jezične norme u Austriji koja zbog različitih sociokulturnih razloga nije uspjela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gramatika nije samo deskriptivnoga karaktera nego ona donosi i normativna pravila", rekao je Sučić.

Budući da su govori gradišćanskih Hrvata tronarječni, profesor Težak je - uspoređujući osobine njihovih govora s nekadašnjim teritorijalnim područjem zrinsko-frankopanskoga kulturnoga kruga - pokušao odgonetnuti raniju zavičajnost gradišćanskih Hrvata.

Na predstavljanju knjige bili su, uz ostale, nazočni i predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar kulture Božo Biškupić.(Hina) xmk ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara