54.81.71.187 US
 

Predstavljena knjiga Margaret Thatcher "Državničko umijeće - strategije za svijet koji se mijenja"

Piše:
četvrtak, 1.4.2004. 15:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZAGREBAČKI nakladnik Školska knjiga predstavio je danas hrvatsko izdanje knjige bivše britanske predsjednice vlade Margaret Thatcher "Državničko umijeće strategije za svijet koji se mijenja".

O knjizi i politici britanske premijerke Margaret Thatcher govorili su Drago Štambuk, prvi opunomoćeni predstavnik Republike Hrvatske u Londonu, profesorica Fakulteta političkih znanosti Ksenija Jurišić, a nazočnima se prigodno obratio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Ja sam gospođu Thatcher upoznao tek kad ona više nije donosila državničke odluke", rekao je Mesić i dodao kako je ona za razliku od svijeta, zalažući se za pomoć republikama bivše Jugoslavije "prepoznala što se tamo odgađa".

Nakon toga svijet je uvidio da više ne smije griješiti, rekao je Mesić ističući kako je i on kao predsjednik Predsjedništva bivše Jugoslavije slično hodao po svjetskim prijestolnicama upozoravajući ih na rat koji se spremao.

"Na prigovore svojih suradnika kako će je britanska vlada zbog zalaganja za Hrvatsku pribiti na križ, barunica Tatcher im je dobacila: U ovom ratu kad je u pitanju pribijanje na križ bolje da onda pribiju na njeg mene nego Hrvatsku", podsjetio je Štambuk.

Knjiga "Državničko umijeće" (413 str.) u jedanaest poglavlja daje presjek svjetskih zbivanja tijekom 20. stoljeća, a Tatcher piše svoja razmišljanja o hladnom ratu, američkim pothvatima, ruskoj enigmi, azijskim vrijednostima i divovima, odmetničkim državama, vjerskim uvjerenjima i terorizmu, ljudskim pravima i nepravdi, ratovima na Balkanu, europskim snovima i noćnim morama, odnosima Britanije i Europe i kapitalizmu i njegovim kritičarima.

Istina o Domovinskom ratu može se braniti samo u Haagu, pismeno je poručila ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt koja nije mogla sudjelovati predstavljanju knjige zbog odlaska u Haag.

"Godina 1995. bila je godina odluke. Hrvatska je vojska u svibnju vratila zapadnu Slavoniju iz srpskih ruku. Srbi su u znak osvete ispalili rakete na Zagreb. Srbi u Bosni slijedili su taktiku svojih kolega iz Hrvatske te su napali civilne ciljeve. Tako su u lipnju pojačali granatiranje Sarajeva, a što je bilo najteže od svega, u srpnju su osvojili sigurnosnu zonu pod zaštitom UN-a, Srebrenicu. Ta sramna epizoda predstavljala je najveće poniženje Zapada", piše Margaret Thatcher i dodaje kako se o kasnijim hrvatskim oslobodilačkim operacijama "pisalo na različite načine, a kako je prava istina to da je Hrvatska vojska, uz potporu uglavnom muslimanske Armije BiH te postrojba bosanskih Hrvata, poduzela ono s čime je međunarodna zajednica oklijevala četiri duge, sramotne godine."

"Hrvatska i njezini saveznici vojnim su putem vratili velik dio svoje zemlje što su ga bili zauzeli Srbi", piše Tatcher i dodaje kako su tim "stvorili uvjete za ponovnu uspostavu kakva-takva reda i mira."

Englesko izdanje knjige objavljeno je 2002., a na hrvatski jezik knjigu su preveli Andrea Kovačić i Damir Žugec.

Margaret Tatcher (1925.) predsjednica britanske vlade bila je od 1979. do 1990.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije