54.162.184.214 US
 

Predstavljena knjiga Zrinke Jelaske "Fonološki opisi hrvatskoga jezika - Glasovi, slogovi, naglasci"

Piše:
četvrtak, 17.6.2004. 15:05
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Hrvatska sveučilišna naklada predstavila je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu knjigu Zrinke Jelaske "Fonološki opisi hrvatskoga jezika Glasovi, slogovi, naglasci".

O knjizi su govorili jezikoslovci Milan Mihaljević i Ranko Matasović, a u ime nakladnika urednica knjige Anita Šikić.

"Jezikom se čovjek poistovjećuje s određenom društvenom zajednicom. Neka izgovorna, glasovna ili likovna jezična obilježja upravo tomu služe poput uglate glagoljice u Hrvata. Izražavajući pripadnost jednoj, jezik istodobno može služiti i kao ograda od drugih društvenih skupina isključujući ih namjerno ili neželjeno, svjesno ili nesvjesno", piše Jelaška.

Također ističe kako se "u knjizi raspravlja o fonološkoj strukturi hrvatskoga jezika u sklopu spoznajnoga jezikoslovlja kao širega teorijskoga okvira i višeglasnoga pristupa kao fonološkoga okvira."

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Knjiga "Fonološki opisi hrvatskoga jezika - Glasovi, slogovi, naglasci" (247 str.) u četiri poglavlja obrađuje glasove, njihove nazive i tvorbu, govorne djelatnosti, načine oblikovanja glasova, mjesto oblikovanja glasova,složeno oblikovanje, foneme, razlikovna obilježja, slog, slogovnu strukturu, višeglasni prikaz sloga, ljestvice i oznake zvonkosti, raspodjelu glasova u slogu, dijeljenje riječi na slogove, slog i ostale dionice, naglaske, naglasna obilježja, naglasak i jezične razine, tipologiju naglasnih sustava i hrvatski naglasni sustav.

Na kraju knjige objavljen je popis uporabljene literature, te međunarodna fonetska abeceda i rječnik glasovnoga nazivlja.

Kroatistica Zrinka Jelaska (1957.) objavila je više jezikoslovnih radova, a među njima i knjigu "Fonetika i fonologija hrvatskoga jezika".

(Hina) xmk ysp

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije