54.224.44.168 US
 

Predstavljena neovisna lista akademika Ivana Supeka

Piše:
srijeda, 24.9.2003. 14:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NEOVISNA lista Alternativne Hrvatske nositelja Ivana Supeka na današnjoj je konferenciji za novinare predstavila program, načela i kriterije za parlamentarne izbore.

Predsjednik Nacionalnog vijeća i nositelj Neovisne liste akademik Ivan Supek rekao je kako im je glavni cilj "uništiti partiokraciju". Partijska država, u kojoj vlada partija, stranka, glavna je razvojna kočnica, rekao je Supek. U stranci je, rekao je, čvrsto partijsko vodstvo koje odlučuje i poslušno članstvo.

Za ostvarenje toga cilja potrebno je ukinuti sve političke privilegije, beneficije političara (visoke plaće, mirovine), kako bi politika, kao što je rekao Aristotel, postala briga za opće dobro, istaknuo je Supek koji smatra da plaća državnih dužnosnika ne bi smjela prelaziti dvostruki prosjek plaća u državi.

Na izborima građani bi trebali birati ljude, osobe, a ne stranke, rekao je te kritizirao i namještanje izbornih jedinica. Rekao je kako je suludo da Hrvatska ima više od 400 općina i da bi kao i Danska trebala imati 50 župa, koje bi se mogle udružiti u pet ili više regija. Izopačeno je, ocijenio je, da Vlada diktira politiku, a Sabor samo izglasava, jer bi bilo normalno da Sabor kreira politiku. Treba uspostaviti socijalno, ekološki i kulturno usklađeno tržišno gospodarstvo, a razvoj temeljiti na znanju, poštenju i radišnosti. Supek predlaže da se ponište sve pretvorbe provedene prijevarom ili protuzakonito, a ugrabljena imovina oduzme sudskim postupkom.

Neovisnu listu najviše muči ravnodušje hrvatskih građana, rekao je Supek, i zato je potrebno potaknuti ljude na politički angažman. Hrvatska, poručio je, ima snage za promjenu, a potrebno je promijeniti čitav politički život, uspostaviti dobro gospodarstvo, pravosuđe, prosvjetu i znanost. Supek drži da je za četiri mjeseca moguće stvoriti i hrvatsku banku, kad bi svaki zaposleni dao 10 kuna, a nezaposleni kunu.

Gospodarski program Neovisne liste predstavio je i dopredsjednik Predsjedništva Nacionalnog vijeća Anđelko Bilušić, a dopredsjednica Marija Tumir iznijela je prijedloge gospodarskog oživljavanja, pokretanja proizvodnje i zadrugarstva u Slavoniji.

U proglasu Nacionalnog vijeća, koji je potpisao don Ivan Grubišić, uz ostalo, stoji kako su sljedeći izbori zadnja prilika da se zaustavi gospodarsko, kulturno i moralno propadanje Hrvatske i uspostavi prava demokracija, socijalna pravda i napredak. Hrvatska je, ocijenjeno je, pretvorbom, korupcijom, preskupom, centralističkom i glomaznom državnom upravom i politikom HDZ-a koju je nastavila i vladajuća koalicija jako osiromašena i prezadužena.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije