54.226.55.151 US
 

Predstavljena "Povijest plesa starih civilizacija" Ane Maletić

Piše:
utorak, 24.6.2003. 16:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DVOSVEŠČANA "Povijest plesa starih civilizacija" Ane Maletić, koje je danas predstavljeno u Matici hrvatskoj u Zagrebu, jedinstveno je znanstveno djelo u nas i u svijetu i uspjela sinteza plesne umjetnosti starih naroda.

Akademik Radoslav Katičić ocijenio je pojavu te knjige "velikim događajem i velikim dobitkom", budući da takve knjige do sada nismo imali, a ples prati čovjeka od kada opstoji.

"Ples je kao jezik, kao glazba, neodvojiv od čovjekova bića", istaknuo je Katičić, dodavši kako je bitan element knjige slikovni materijal, koji je skupila i obradila Milka Jauk-Pinhak.

Po Katičićevim riječima "Povijest plesa starih naroda" izraz je autoričina životnog iskustva i stvaralaštva, koja je tom knjigom dala znatan prinos hrvatskoj kulturi.

Dvosveščana "Povijest plesa starih civilizacija", s podnaslovima "Od Mezopotomije do Rima" i "Azijske plesne tradicije", nastala je na temelju autoričina dugogodišnjeg plesnog i koreografskog iskustva, vrhunske profesionalne spreme i predana studija povijesti plesa i povijesti kultura, istaknula je priređivačica knjige Milka Jauk-Pinhak. Napomenula je kako je knjiga zaokružena cjelina, kakve po formi i sadržaju nema.

Ana Maletić (1904.-1986.) istaknuta je hrvatska koreografkinja i plesna pedagoginja. Godine 1934. osnovala je u Zagrebu prvi plesni studio, a 1945. Zagrebačku plesnu pozornicu, zatim Školu za ritmiku i ples, koja je devedesetih preimenovana u Školu suvremenog plesa "Ana Maletić".

Prvi svezak knjige (276 str.) sadrži povijest plesa najvažnijih starih civilizacija: Mezopotamije, Egipta, Hebreja, Grčke, Etrurije, Rima i Ilirije, kojih je prvotna plesna kultura izumrla, a drugi svezak (337 str.) sadrži stare civilizacije kojih se plesna tradicija održala - Indije, Kine, Japana, Indonezije i Indokine.

Govoreći o svojoj majci kao plesačici, koreografkinji i pedagoginji, kći Ane Maletić Vera istaknula je kako je knjiga, uz ino, važna i zato što je Ana Maletić prva počela pisati povijest plesa u Hrvatskoj.

"Knjiga je važna jer obuhvaća povijest plesa u 10-ak starih civilizacija", napomenula je Vera Maletić, ispričavši kako je njezina majka kao djevojčica odlučila biti plesačicom, pod dojmom narodnim plesovima koje je vidjela u Bosni.

Milka Jauk-Pinhak govorila je o mukotrpnu radu na knjizi, od rukopisa do objavljivanja, jer je trebalo knjigu prirediti za tisak te skupiti veliku likovnu građu kako bi se osjetio kontinuitet i tisućljetna plesna tradicija.

Knjigu je objavila Matica hrvatska u biblioteci Redovita izdanja za članstvo.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije