54.166.172.33 US
 

PREDSTAVLJENa ŠTAMBUKOVa knjiga PJESAMA NA ŠPANJOLSKOM JEZIKU

Piše:
četvrtak, 25.9.2003. 15:37
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Pjesnička zbirka na španjolskom jeziku "El Viento de las Estrellas Oscuras" (Vjetar s tamnih zvijezda) hrvatskoga pjesnika Drage Štambuka danas je predstavljena u Društvu hrvatskih književnika.

Nazivajući Štambukovu poeziju "ranom otvorenom u vremenu", jedan od najuglednijih južnoameričkih pjesnika Andres Morales Milohnić ustvrdio je da se njegova poezija "može povezati s najboljim stihovima europske provenijencije".

Riječ je o autoru koji promatra krajolik, povijest i sadašnjost poput najtankoćutnijeg promatrača i erudita. On je i obožavatelj vremena koji uspijeva njegovati tradiciju i upitati se za budućnost svoje zemlje i svog naroda, istaknuo je Morales.

Najnovija Štambukova zbirka pjesama na španjolskom jeziku prepjev je zbirke "Croatiam aeternam", koja je objavljena 1991.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Čileanski pisac hrvatskog podrijetla i autor predgovora Štambukove pjesničke zbirke na španjolskom drži da u njegovim pjesmama tjeskobe, nostalgije i izgnanstva nema ničega što bi izražavalo nacionalizam nadahnut osvetništvom.

Štambuk je lirik ravnoteže i zna da se ponori bola ne smiju pretvoriti u mržnju. Njegovi stihovi smještaju njegovu uzdrhtalu suvremenu intimu u širi kontekst kulturne historije. Upravo taj raspon između romantičnog impulsa i klasične suzdržanosti, po Skarmetinom mišljenju, Štambukovoj poeziji daju dramatičan ton.

Željka Lovrenčić, koja je zajedno s Andresom Moralesom Milohnićem Štambukove stihove prevela na španjolski, poželjela je da duh Sredozemlja i Brača koji prožima Štambukovu poeziju dodirne i prostore Latinske Amerike.

Drago Štambuk (Selca na Braču, 1950.) objavio je petnaestak knjiga pjesama. Prva mu je knjiga pjesama "Meu namin" (1974.). U proljeće Matica hrvatska objavila je Štambukov izbor iz pjesništva "I šišmiši su ptice u bespjevnoj zemlji".

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije