54.156.37.174 US
 

Predstavljeni ciljevi NATO-ove vojne vježbe "Zajednički pothvat"

Piše:
ponedjeljak, 15.9.2003. 15:47
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U SPLITU su danas u Domu Hrvatske vojske predstavljeni zadaci i ciljevi NATO-ove vojne vježbe "Zajednički pothvat", čiji će se glavni dio održati u petak, 19. rujna, u Hvarskom kanalu.

Vježba je pomno planirana godinu dana kako bi se uskladili svi potencijali pojedinih sudionika, rekao je zapovjednik vježbe kapetan fregate Nigel Williams.

U "Zajedničkom pothvatu", koji se održava svake dvije godine u drugoj zemlji, ove godine sudjeluje 13 zemalja: članice NATO-a Belgija, Francuska, Grčka i Italija, te zemlje partneri i članice Partnerstva za mir - Albanija, Rusija, Ukrajina, Bugarska, Letonija, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska te Alžir kao član Mediteranskog dijaloga. Glavni je dio vježbe najavljen za 19. rujna u Hvarskom kanalu kada će biti izvedena vježba traganja i spašavanja na moru te protuminskog djelovanja.

U vježbi će stići dojava da je imaginarni trajekt doživio eksploziju nakon koje je izbio požar i prodrla voda. Zatim će se pomoći unesrećenima i utvrditi je li riječ o terorističkom napadu, naletu na mine zaostale iz nekog rata ili je riječ o nesreći u strojarnici. Brodovi će pritom presresti i jedan tanker zbog sumnje da se na njemu skrivaju teroristi. Sastavni je dio vježbe traganje i spašavanje utopljenika te vađenje mina iz mora i lov na moguće teroriste, pojasnio je zapovjednik hrvatskih snaga kapetan fregate Predrag Stipanović.

Tim se želi uvježbati komunikacija te prikazati NATO-ove sposobnosti za puno integriranje višenacionalnih partnerskih snaga u zajedničkoj akciji, ali i zadovoljenje prioritetne zadaće NATO-a - održavanje mira dijalogom i suradnjom.

Prije vježbe u Ratnoj luci Lori i u Zrakoplovnoj bazi Divuljama održat će se vježbe o protuminskom djelovanju, vođenju i planiranju operacija, traganju i spašavanju čiji će se rezultati provjeriti na moru u četvrtak, 18. rujna, uoči same glavne vježbe.

Kapetan fregate Williams pohvalio je hrvatske snage koje su dale sve od sebe da bi se pomno planirana akcija provela na zadovoljavajući način. Kapetan fregate Stipanović dodao je kako je u tome, uz HRM, sudjelovalo i zrakoplovstvo i pješaštvo te da zadatak nije bio nimalo lak. No, naglasio je, bila je to dobra škola i Hrvatska je kao organizator zbog toga pozitvno vrednovana i cijenjena što nam je vrlo važno s obzirom na to da se pripremamo za pristupanje NATO-u i na obveze koje smo prihvatili ulaskom u Partnerstvo za mir. Pokazali smo da smo sposobni i spremni te da znamo izvršiti zadaće koje nam se postave.

U vježbi će sudjelovati više od 500 ljudi, 10 brodova i pet zrakoplova. Hrvatska sudjeluje s dva ophodna broda Cetina i Kostajnica, helikopterima i jednim zrakoplovom. Vježba će se održati na poligonu u Hvarskom kanalu, na ograničenom prostoru kako bi se što više izbjeglo uznemiravanje turista i stanovnika te remećenje pomorskog prometa, kazao je Stipanović. U vježbi se neće koristiti pravo naoružanje, ni mine, i nitko neće biti ugrožen, naglasio je zapovjednik Williams. "Zajednički pothvat" održat će se pod izravnim zapovjedništvom NATO-ova Stožera za južnu Europu s viceadmiralom Ferdinandom Sanfeliceom di Monteforteom na čelu, koji će tim povodom boraviti u Splitu.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije