Predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja u Iloku

U MUZEJU grada Iloka danas su predstavljeni rezultati arheološko-konzervatorskih istraživanja u sklopu projekta "Dvor knezova iločkih", koji se obavljaju uz novčanu potporu Ministarstva kulture već treću godinu za redom.

Po riječima ravnatelja Muzeja grada Iloka Mate Batorovića, taj se projekt uklapa u šire osmišljen program "istraživanja povijesne jezgre Iloka" koji realiziraju Ministarstvo kulture, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski restauratorski zavod, Državna uprava za zaštitu kulturnih dobara, Institut za arheologiju u Zagrebu, te Muzej grada Iloka i grad Ilok.

Istraživanja se provode unutar dvorišta Dvora knezova Odeschalski, u kojemu je još od 1969. godine smješten Muzej grada Iloka.

Ovogodišnja istraživanja provode se od 1. rujna do 4. listopada, a već u prva dva tjedna istraživanja otkriven je nastavak masivnog sjevernog zida srednjovjekovne palače knezova iločkih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom tri godine istraživanja otkopano je veliko krilo sjeverne palače knezova iločkih. Unutar trolisa sjevernog dijela palače otkrivene su tri dvorane s odlično očuvanom orginalnom gotičkom podnicom od opeka. Također su otkriveni i nalazi keramike rimskog obilježja, antički novac te brojni nalazi srednjovjekovne i novovjekovne keramike te izuzetno vrijedan arheološki nalaz - peć s tragovima prapovijesne keramike, rekao je Batorović.

Prema riječima voditelja arheoloških istraživanja u Iloku prof. dr. Željka Tomičića, znanstvenog savjetnika Instituta za arheologiju u Zagrebu, ovogodišnja će istraživanja obogatiti predodžbe o izgledu nekadašnjeg reprezentativnog dvora palače kneza Nikole Iločkog, hrvatskog, slavonskog i mačvanskog bana, vojvode Erdelja, odnosno ugarskog palatina i posljednjeg naslovnog kralja Bosne.

Ovogodišnji arheološko-konzervatorski radovi u Iloku ostvaruju se novčanom potporom Ministarstva kulture u iznosu 600 tisuća kuna. Tijekom iduće godine planira se realizacija tematske izložbe o dosadašnjim istraživanjima u Iloku koja će biti postavljena u Zagrebu i Iloku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara