PREDSTAVNICI REGIONALNIH STRANAKA O STANJU U SVOJIM ZEMLJAMA

Na dvodnevnoj konferenciji "Transgranična regionalna suradnja", koja je danas počela u Opatiji, poslijepodne su o stanju u svojim zemljama govorili predsjednici regionalnih političkih stranaka, sudionica konferencije.

Predsjednik Reformista Vojvodine i potpredsjednik Vlade Srbije Mile Isakov rekao je kako države u jugoistočnoj Europi moraju shvatiti da su premale da budu bitan čimbenik u Europi, a ujedno prevelike da uspješno rješavaju sva egzistencijalna pitanja građana. Dodao je kako je zadaća regionalnih stranaka da u to uvjere matične države.

Govoreći o Vojvodini, rekao je da se ona 15 godina bori za svoju samostalnost, a dosegnula je samo status autonomnosti unutar Srbije. Ustvrdio je kako je regionalizacija u Srbiji vrlo teška zbog izrazitih centralističkih težnji u toj zemlji, dodajući da u njoj gotovo nema razumijevanja europskih ideja.

Predsjednik Lige za Šumadiju iz Srbije i Crne Gore Branislav Kovačević je rekao da su u Srbiji zatvorene sve mogućnosti za decentralizaciju ili regionalizaciju. Ustvrdio je kako je u toj zemlji najveći problem edukacija građana o prednostima regionalnog ustroja. Kovačević se zauzeo za to da se konferencija redovito održava i da na njoj sudjeluje više regionalnih stranaka, ističući da ih u Srbiji ima desetak koje su spremne za suradnju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franc Lipold iz slovenske Zveze za Primorsko rekao je da je problem u Sloveniji definiranje središta budućih regija uz jasno definiranu svijest o nužnosti Europe sastavljene od regija. Istaknuo je kako će slovenska tzv. schengenska granica biti "onoliko tvrda" koliko to ljudi s obje strane budu željeli. Ustvrdio je kako su oba naroda premalo učinila u primjeni Sporazuma o pograničnoj suradnji.

Osim njih, iz Hrvatske su govorili predstavnici SBHS-a, Zagorske demokratske stranke i IDS-a. Konferencija završava sutra.

(Hina) xdsil yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara