Prema prvim rezultatima Crvenkovski pobijedio na makedonskim predsjedničkim izborima sa 62,66 posto

MAKEDONSKI premijer i čelnik Socijaldemokratskog saveza Branko Crvenkovski pobijedio je na predsjedničkim izborima, osvojivši prema prvim nepotpunim službenim rezultatima 62,66 posto glasova.

Prema prvim rezultatima Državne izborne komisije, objavljenima u četvrtak rano ujutro, kandidat Saško Kedev iz stranke VMRO-DPMNE dobio je 37,34 posto glasova, a na izbore je izašlo 53,39 posto upisanih birača.

Agencije javljaju da su rezultati objavljeni nakon što je prebrojano 99 posto glasačkih listića.

U stožeru stranke desnog centra VMRO-DPMNE i dalje tvrde da su izbori neuspješni i namješteni, jer je prema njihovim rezultatima glasovalo samo 47 posto birača. Da izbori budu važeći potreban je odaziv najmanje 50 posto biračkog tijela.

Poražena stranka tvrdi i da je u mjestima koja pretežno nastanjuje albanska manjina zabilježeno "neregularno punjenje glasačkih kutija za Crvenkovskog".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slične primjedbe ranije je objavila i nevladina organizacija "Most", a prema izjavama nekih građana umjesto njih je netko drugi ranije glasovao.

Stoga je VMRO-DPMNE uputila zahtjev Državnoj izbornoj komisiji da poništi izbore.

U znak prosvjeda ispred makedonskog parlamenta Sobranja okupilo se oko tisuću simpatizera te stranke koji su prosvjedovali do kasno u noć, no incidenata nije bilo.

(Hina) xmda yam

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara