PREMIJERNO PRIKAZAN FILM "GORI VATRA" PJERA ŽALICE

Bosanskohercegovački film "Gori vatra", priča o raspadu obitelji ispričana u poslijeratnom kontekstu, u režiji Pjera Žalice, premijerno je prikazan večeras u kinu Studentski centar.

Dvije godine nakon rata, u gradiću Tešnju očekuje se dolazak američkog predsjednika Billa Clintona. Iako se time nagovještavaju bolji dani, sve što je dotad bilo skriveno izlazi na površinu - kriminal, korupcija, etnička netrpeljivost, posljedice rata.

Film je proglašen najboljim na Sarajevskom filmskom festivalu, osvojio je Srebrnog leoparda na festivalu u švicarskom Locarnu, Zlatnu zvijezdu na Međunarodnom filmskom festivalu u Marakešu i posebno priznanje žirija na Zagreb film festivalu. "Gori vatra" je bosansko-hercegovački kandidat za Oscara.

U filmu glume, među ostalima, Enis Bešlagić, Bogdan Diklić, Saša Petrović, Izudin Bajrović, Jasna Žalica, Senad Bašić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjer Žalica (Sarajevo, 1964.) diplomirao je na Odsjeku za režiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i završio tečajeve na Odsjeku za filmski scenarij i Odsjeku za filmsku produkciju u Međunarodnoj ljetnjoj filmskoj školi "Grožnjan".

Snimio je i kratki igrani film "Kraj doba neprijatnosti" (1998.) te višestruko nagrađivane dokumentarce "Mostar Sevdah Reunion" (2000.), "Djeca kao i svaka druga" (1995.), "MGM - Sarajevo" (1994.), "Godot Sarajevo" (1993.), "Škola ratnih vještina" (1993.) i "Čamac" (1992.)

Nakon premijere zagrebačkoj publici predstavili su se glavni glumci, redatelj i dio produkcijske ekipe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara