PRESTAO OPADATI BROJ BRAKOVA U SJEDINJENIM DRŽAVAMA

Broj brakova u Sjedinjenim Državama prestao je opadati tijekom 1990tih stabilizirajući bračne i obiteljske trendove nakon radikalnih promjena prethodnih desetljeća, pokazali su najnoviji podaci američkog Ureda za popis stanovništva. L

Više od 54 posto odraslih Amerikanaca reklo je da su vjenčani, a manje od 10 posto da su rastavljeni, istaknuo je Ured u svojem izvješću o "Bračnom stanju u 2000".

Oko 6,6 posto Amerikanaca bili su udovci ili udovice, 2,2 posto razdvojeni, dok 27,1 posto nisu nikada bili vjenčani.

U usporedbi s podacima iz 1990. brojke su se jedva izmijenile. Tako je u popisu iz 1990. 54,8 posto odraslih Amerikanaca bilo u braku, a 8,5 posto rastavljeno. Njih 7,4 posto su bili udovci ili udovice, 2,3 posto razdvojeni, a 26,9 posto nikad vjenčani.

Brojke u promjenama bračnog statusa tijekom 1990-tih su beznačajne u odnosu na obiteljske trendove tijekom 1970-tih i 1980-tih kada je u Sjedinjenim Državama brzo rastao broj rastavljenih, razdvojenih i nikad vjenčanih ljudi, u ponekim dobnim skupinama čak dvostruko.

Pogoršanje trendova rastava, nevjenčanih rađanja, tinejdžerskih trudnoća i seksualne aktivnosti je ili zaustavljeno ili je započelo njihovo poboljšanje, rekao je David Blankenhorn, predsjednik Instituta za američke vrijednosti iz New Yorka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blankenhorn, međutim, priznaje da je brak "oslabljena institucija" u američkom društvu, ali naglašava da je trend njegova slabljenja zaustavljen s podacima iz 2000. koji pokazuju da većina Amerikanaca stupa u brak.

Drugi, međutim, smatraju da brak polako iščezava u američkom društvu. List Business Week nedavno je zaključio da je brak u opadanju i da bi američkih 86 milijuna neoženjenih i neudanih uskoro moglo postati većina u Sjedinjenim Državama.

Izvješće za 2000. kaže da se najviše vjenčavaju bijelci i Azijati, a američki crnci najmanje. Među crncima 42 posto muškaraca i 31 posto žena je bilo vjenčano, utvrdio je popis.

Najniži postotak vjenčanih ljudi ima američki sjeveroistok, 52,7 posto, kao i najveći postotak onih nikada vjenčanih 29,3 posto.

(Hina) sl nz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara