Prihvaćen novi zakon o Narodnoj banci Srbije

SKUPŠTINA Srbije prihatila je u petak većinom glasova novi Zakon o Narodnoj banci Srbije (NBS), a idućeg tjedna, kako je najavio šef zastupničkog kluba vladajućeg DOS-a Bojan Pajtić, središnja banka trebala bi dobiti i novog guvernera.

Zakonom o NBS predviđeno je da guvernera bira Skupština Srbije, na prijedlog skupštinskog Odbora za financije, a dužnost neće moći obavljati netko tko je istodobno zastupnik, ministar, sindikalni čelnik ili dužnosnik političkih organizacija. Za utvrđivanje monetarne politike bit će zadužen Monetarni odbor, koji će biti potpuno samostalan, te sastavljen od guvernera i tri do pet viceguvernera po njegovom izboru.

Zaduživanje državnog proračuna, kao i dosad, neće moći biti veće od pet posto (prvotno je bilo predloženo deset) posto prosječnih proračunskih prihoda u posljednje tri godine.

Danas izglasani Zakon proteklih je dana žestoko kritizirao aktualni guverner, prvotno Narodne banke Jugoslavije, a potom - nakon formiranja državne zajednice Srbija i Crna Gora - Narodne banke Srbije Mlađan Dinkić koji je, kao i njegova stranka G17 plus, tvrdio da će novim zakon biti dovedena u pitanje samostalnost središnje banke, a ujedno je optužio i dvojicu vladinih dužnosnika za korupciju i pranje novca, što su oni demantirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski premijer Zoran Živković najavio je u petak na konferenciji za novinare da će Dinkićeve tvrdnje ozbiljno ispitati nadležni organi, a prije nekoliko dana nije isključio mogućnost, iako ne s velikom vjerojatnošću, da dosadašnji guverner Mlađan Dinkić bude imenovan za novog guvernera Narodne banke Srbije.

(Hina) tta sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara