54.82.57.154 US
 

Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti regulira zdravstvenu reformu

Piše:
srijeda, 26.2.2003. 11:44
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PRIJEDLOGOM zakona o zdravstvenoj zaštiti, o čijem bi nacrtu sutra trebala raspravljati Vlada, Ministarstvo zdravstva želi regulirati zdravstvenu reformu koja je pokrenuta s ciljem decentralizacije i preustroja zdravstvenog sustava.

Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa uvođenje osnovne mreže zdravstvenih ustanova koja bi se planirala na temelju zdravstvenog stanja u pojedinoj regiji, prema broju, dobnoj i socijalnoj strukturi stanovništva.

Potreban broj zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava i privatnih praksi s kojima Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje slapa ugovor o provedbi zdravstvene zaštite propisivao bi ministar zdravstva.

U sklopu reforme bit će redefinirana uloga domova zdravlja koji bi, radi povećanja kvalitete zdravstvenih usluga na primarnoj razini, pacijentima bili dostupni 24 sata dnevno.

Osnivanjem po jednog doma zdravlja u svakoj županiji te tri u Gradu Zagrebu, Ministarstvo zdravstva procjenjuje da će se godišnje u zdravstvenom proračunu uštedjeti oko 2,8 milijuna kuna.

Tome bi trebao pridonijeti i prijedlog da se u zdravstvenim ustanovama smanji broj članova upravnih vijeća sa sadašnjih devet na pet, čime bi se godišnje uštedjelo 380.000 kuna.

U domovima zdravlja bit će omogućeno osnivanje tzv. grupnih praksi u obliku dobrovoljnog udruživanja liječnika koji obavljaju privatnu praksu, kako bi se racionalizirala potrošnja i pružila sveobuhvatna skrb.

Ministar zdravstva ubuduće bi imenovao i razrješavao samo ravnatelje zdravstvenih ustanova u državnom vlasništvu, a ne više ravnatelje svih bolnica.

Zdravstvenu skrb na svojem bi području organizirale i financirale županije u skladu sa zdravstvenim potrebama stanovništva.

Budući da su županije vlasnici bolnica na svojem području, njima bi se prepustilo imenovanje bolničkih ravnatelja.

Ministarstvo zdravstva ističe da provedba zakona neće zahtijevati dodatna sredstava iz državnog proračuna.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije