PRIJEPORI O UMJETNIČKOJ VRIJEDNOSTI SLIKE BL. IVANA MERZA U MJESEČNIKU "SVJETLO RIJEČI"

U časopisu "Svjetlo riječi", koji izdaje Franjevačka provincija Bosne Srebrene, rasplamsala se polemika između franjevaca te provincije i o. Božidara Nagya, postulatora blaženoga Ivana Merza, o naravi slike tog blaženika koja je bila istaknuta u lipnju prošle godine na oltaru u Petričevcu kod Banje Luke, za vrijeme njegova uzdignuća na čast oltara i posjeta pape Ivana Pavla II.

Polemika je uslijedila nakon što je nepotpisani autor u mjesečniku "Svjetlu riječi" u naslovu članka istaknuo da je "ta slika Ivana Merza kič", a u tekstu da je slika "neprikladna da stoji iza bilo kojeg oltara, i da svjedoči o estetskom neukusu onih koji su odobrili da se takav kič nađe na takvom mjestu".

Božidar Nagy u "Svjetlu riječi" za veljaču "braći bosanskim franjevcima" postavio je pitanje: "Kako ćete se odužiti blaženom Ivanu Merzu, koji vam je Papu doveo na Petrićevac, koji vam je uklonio ruševine, omogućio nastavak obnove razorene crkve, asfaltirao vam cestu i pristup crkvi i samostanu, uredio parkiralište ...?"

Istodobno, ustvrdio je kako predstojnik Papinskog ureda za obred i liturgiju Pietro Marini nije dao prilikom priprema Papina pohoda Banjoj Luci nikakvih primjedaba na sliku blaženika.

U ožujskom broju "Svjetla riječi" fra Velimir Blažević, iz franjevačkog samostana Petričevac, uzvratio je ocjenom kako Marinijevo nepostavljanje primjedaba na sliku Ivana Merza "ništa ne dokazuje o umjetničkoj vrijednosti slike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fra Velimir se čudi što Božidar Nagy "ne zna da poslije Papina boravka na Petrićevcu nije došlo ni do kakva nastavka obnove razorene crkve".

"Ne znam nije li uvreda bl. Ivanu Merzu kada mu se pripisuje asfaltiranje ceste i pristupa crkvi i samostanu, te uređenja parkirališta", istaknuo je fra Velimir.

U polemiku se uključio i fra Ignjacije Gavran, kojega se smatra jednim od najučenijih živih bosanskih franjevaca i koji je nedavno proslavio svoj 90. rođendan. On zamjera što tekst u "Svjetlu riječi", u kojem se kritizira slika Ivana Merza, nije bio autorski potpisan.

Također smatra da je riječ kič, ili nazoviumjetnina, "nešto prejaka", međutim dodaje kako je uvjeren da svatko treba pozdraviti misao da bl. Ivan Merz zaslužuje bolju i dostojniju sliku, te da bi se s tim trebao suglasiti i Božidar Nagy.

(Hina) xpg ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara