54.198.78.121 US
 

Primorac otvorio "Portal hrvatskih znanstvenika u inozemstvu"

Piše:
petak, 2.7.2004. 15:00
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PORTAL hrvatskih znanstvenika u inozemstvu (POHZ) na kojemu se sada nalaze ažurirani podatci o dvjestotinjak hrvatskih znanstvenika u inozemstvu danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu simbolički otvorio i pokrenuo ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Riječ je o projektu Nacionalne i sveučilišne knjižnice pod pokroviteljstvom i uz sudjelovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koji se izvodi u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, a u kojemu sudjeluju i ministarstva kulture i vanjskih poslova te Hrvatska matica iseljenika.

Prikupljeni podatci dostupni su na web-adresi - http://pohz.nsk.hr. - na hrvatskom i engleskom jeziku .

Osnovni cilj toga projekt jest uspostaviti središnje mjesto za pohranu pojedinačnih ažurnih i kvalitetnih podataka o hrvatskim znanstvenicima u inozemstvu te potaknuti njihovo međusobno povezivanje i suradnju na međunarodnim projektima, kao i veze s gospodarstvom i drugim djelatnostima.

Primorac ističe veliku važnost projekta koji će pridonijeti cjelovitijemu uvidu u brojnu hrvatsku znanstvenu dijasporu koja je vrlo značajan potencijal, ali koja do sada nije bila sustavnije praćena.

Voditeljica POHZ-a Dubravka Skender podsjetila je da je pred više od jednoga desetljeća tadašnja pomoćnica ministra znanosti i tehnologije Greta Pifat Mrzljak, a danas jedna od suradnica na Portalu, počela sastavljati adresar hrvatskih znanstvenika koji rade izvan domovine.

Adresar s oko 800 imena znanstvenika, pretežito s područja prirodnih znanosti, bio je i točka od koje se krenulo u ostvarivanje Portala koji je strateški projekt od nacionalnoga interesa, dodala je Skender.

Pozvala je hrvatske znanstvenike u inozemstvu koji su već "u projektu" da i dalje aktivno surađuju te dostave adrese kolega koji djeluju u njihovim sredinama na sveučilištima i znanstvenim institucijama i žele se priključiti Portalu.

Osim toga, pozvala je "na akciju", odnosno sustavno uključivanje u projekt i prikupljanje podataka o hrvatskim znanstvenicima i Ministarstvo vanjskih poslova.

Dubravka Skender napomenula je kako se zasad ni jedno hrvatsko veleposlanstvo nije odazvalo pozivu za suradnju.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije